Hlavní obsah

Českem se přehnala vlna malware

Novinky, Petr Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laboratoře společnosti ESET v úterý zachytily masivní útok. Téměř sedm procent z celkového počtu detekcí připadlo v ČR dle statistik sítě ESET LiveGrid na trojského koně, zneužívajícího chybu v prvku Microsoft Silverlight.

Foto: eset.cz

Výskyt trojana Win32/Exploit dne 4. 3. 2013

Článek

Trojan označený jako Win32/Exploit.CVE-2013-0074 byl poprvé zachycen na konci listopadu 2013 a jeho poměr detekce byl tehdy vcelku zanedbatelný.

Koncem února však přišel útok nové varianty tohoto trojana, cílený především na Japonsko. Následně byl ve větší míře zachycen také v Polsku a České republice. V úterý 4. března dosáhl podíl tohoto trojana v České republice hodnoty 6,7 procenta.

„Nejaktivnější hrozby za daný den mívají typicky podíl okolo tří procent. Útok tohoto trojana byl tedy intenzivní,“ uvádí Petr Šnajdr, bezpečností expert ESET.

Programový kód trojana Win32/Exploit.CVE-2013-0074 je vložen do HTML stránek. Využívá zranitelnost technologie Microsoft Silverlight. Tato chyba byla popsaná již na podzim 2012, záplatována byla v březnu 2013. „Zneužití bezpečnostních děr je často využíváno k distribuci, případně ke spuštění škodlivého kódu. Doporučujeme vedle kvalitního a pravidelně aktualizovaného antivirového software také instalovat všechny bezpečnostní záplaty a aktualizace operačního systému a používaných aplikací,“ uzavírá Petr Šnajdr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám