Hlavní obsah

Bezpečnost na sociálních sítích

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

V poslední době se ve vodách sociálních síti doslova roztrhl pytel s inovacemi. Jen samotný Facebook představil několik novinek, které mají uživatele donutit sdílet o sobě ještě více informací a trávit na této sociální síti ještě více času. Nebudou však znamenat nová vylepšení příliš velký zásah do soukromí uživatelů?

Článek

Mark Zuckerberg představil na konferenci F8 v San Franciscu nový způsob zobrazení uživatelského profilu, Facebook Timeline. Tato nová funkce vyvolala na internetu silnou kontroverzi mezi uživateli a bezpečnostními odborníky. Facebook Timeline má totiž donutit uživatele sdílet ještě více informací, což podle bezpečnostních expertů představuje jen další způsob, jak hackerům usnadnit zneužití soukromých dat.

„Facebook Timeline znamená velký zásah do soukromí uživatelů, jelikož o sobě budou muset sdílet ještě více informací. Timeline potencionálním útočníkům výrazně zjednoduší shromažďování informací o lidech,“ dodává Stephen Cobb z ESETu.

Potenciální nebezpečí ve Facebook Timeline vidí i bezpečnostní odborník Randy Abrams: „Již teď je Facebook výkladní skříní s informacemi. Díky nové funkci však bude daleko více otevřenější, čímž usnadní práci hackerům v dalších podvodných praktikách.“

Jak již známe z historie, největšími pomocníky útočníků při odhalování přístupových hesel do systému jsou samotní uživatelé. Nejsnadnější cestou k získání hesla je totiž shromáždit informace o dané osobě a v první fázi vycházet z nich. Jména partnerů, dětí, domácích mazlíčků, data narození či jejich kombinace. Facebook Timeline tak ulehčí práci útočníkům při odhalování hesel k dalším webovým službám, jelikož uživatelé pro svá hesla nejčastěji používají výše zmíněné osobní údaje, které veřejně sdílejí na Facebooku a neuvědomují si toto riziko.

Nový průzkum v USA také ukázal, že většina uživatelů sociálních sítí si příliš neláme hlavu se zabezpečením svého profilu. Nicméně samotný Mark Zuckerberg tvrdí, že vývojářský tým pracuje i na vyšších vrstvách zabezpečení Facebooku pro ty, kteří chtějí v kyberprostoru i nadále žít v „anonymitě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám