Hlavní obsah

Bankovní trojan Dridex se po letech vrátil na scénu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let uplynulo od doby, kdy byl poprvé detekován bankovní trojan Dridex. Přestože by se mohlo zdát, že jde již o dávno překonanou hrozbu, nasazují jej v posledních týdnech počítačoví piráti stále častěji. Před hrozbou varovali výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V uplynulém měsíci patřil Dridex mezi nejrozšířenější škodlivé kódy vůbec. Tento trojský kůň se nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a maskuje se za excelovou tabulku.

Útočníci se tedy pod různými záminkami snaží přimět uživatele, aby přílohu ve spamu otevřel. Pokud to důvěřivci udělají, zadělají si na velké problémy.

Pustí si totiž nebezpečného trojana do svého počítače. Dridex se zaměřuje výhradně na platformu Windows. Jde o sofistikovaný bankovní malware, který na infikovaných počítačích krade přihlašovací údaje k bankovnictví a osobní data, aby získal přístup k dalším finančním informacím.

Zákeřný trojský kůň útočí přes SMS zprávy

Bezpečnost

„Dridex, který se poprvé dostal mezi top malwarové rodiny, ukazuje, jak rychle kyberzločinci mění své metody,“ říká bezpečnostní expert Check Pointu Peter Kovalčík s tím, že poprvé se tento škodlivý kód objevil již v roce 2011.

V uplynulých letech byl ale tento škodlivý kód průběžně vylepšován. „Jedná se o velmi sofistikovaný malware a je potřeba prověřovat i e-maily s přílohami, které na první pohled vypadají jako od důvěryhodného zdroje. Útočníci se v posledních týdnech snaží své techniky přizpůsobit a zneužít všemi možnými způsoby nárůst práce z domova,“ konstatoval Kovalčík.

Před nevyžádanými e-maily z neznámých zdrojů by se tak měli mít uživatelé v současnosti obzvláště na pozoru.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám