Hlavní obsah

60 % aplikací komunikuje přes pochybné domény

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Z pěti set nejoblíbenějších aplikací pro Android představuje 460 riziko pro online bezpečnost nebo pro soukromí uživatelů; 210 jich pak vykazuje tak zásadní rizika, že na telefon či tablet vůbec nepatří.

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Analýza společnosti MetaIntell, která se specializuje na řízení rizik v mobilních komunikacích, analyzovala populární aplikace pro mobilní platformu Android – a došla k varovným závěrům. 92 % aplikací používá pro komunikaci nezabezpečené protokoly a 60 procent jich komunikuje přes pochybné domény – takové, které jsou na černé listině služeb, hlídajících reputaci. Dalšími zaznamenanými riziky jsou škraloupy na pověsti vývojářů nebo zneužitelný obsah v aplikaci. Pětina testovaných aplikací měla schopnost stahovat další aplikace, a to aniž by to uživatel odsouhlasil, nebo dokonce aniž by to vůbec věděl.

„Uživatelé mobilních aplikací často nevěnují pozornost tomu, co vlastně do svého smartphonu stahují. Závadné aplikace jsou těžko rozpoznatelné od těch legitimních; proto je důležité mít v mobilu dobrý bezpečnostní program,“ doporučuje Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET software.

Příkladem špičkového řešení pro bezpečnost smartphonů na platformě Android, která je zdaleka nejrozšířenější (aktuálně pokrývá zhruba 60 % trhu), je ESET Mobile Security pro Android. Vedle technologií Antivirus, Antispyware a Anti-Phishing obsahuje nástroje proti krádeži (a pro zabezpečení dat v případě, že ke krádeži přesto dojde) a řadu dalších funkcí. Aplikace ESET Mobile Security je dostupná i pro platformy Symbian a Windows Mobile. Pořídit se dá již od 373 korun, nebo dokonce zdarma v rámci balíku ESET Family Security Pack.

Výběr článků

Načítám