Hlavní obsah

Bankovní karty netřeba. Platit v obchodech půjde i žilou

Právo, Novinky, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Supermarket v Londýně Costcutter začal testovat novou platební metodu: za zboží zaplatíte vlastní žilou. Má jít o alternativu pro nejrůznější čtečky otisků prstů, které se testovaly v minulých letech. Cílem nového projektu je odsunout tradiční platební karty na druhou kolej. Výraz „pustit žilou” tak může dostat zcela nový rozměr.

Foto: archív výrobce

Čtečka zmapuje žíly zákazníka a teprve poté proběhne samotná platba.

Článek

„Elektronická čtečka zmapuje žíly zákazníka v prstu a vytvoří klíč, jedinečný pro každého člověka,“ vysvětluje BBC. Při registraci, kdy se prst poprvé nasnímá, musejí lidé výsledný klíč propojit s kreditní kartou. Následně mohou platit bez jakékoli hotovosti či platební karty – vystačí si s vlastním prstem.

„Dnešní generace mladých očekává jednodušší, bezpečnější a výkonnější způsob, jakým platí,“ říká Nick Dryden, výkonný ředitel firmy Sthaler, která má rozšiřování „plateb žilou“ na starosti.

Technologii vyvinuli v Japonsku

Za výrobou této technologie zvané Fingopay přitom stojí také japonský technologický gigant Hitachi, takže bychom ji neměli brát na lehkou váhu. Zmíněný supermarket zatím provádí testy na britské Brunelově univerzitě, a pokud zkouška dopadne dobře, mohla by se technologie objevit následně i přímo v obchodech.

Nebude to však zcela poprvé. Placení pomocí Fingopay si už dříve vyzkoušeli návštěvníci jednoho baru v londýnské čtvrti Camden, žilou platily dvě tisícovky zákazníků. Počítačový odborník Alan Woodward z univerzity v Surrey potvrzuje, že tento netradiční způsob má zřejmě budoucnost. „Aby systém fungoval, musí krev proudit žilou. To je daleko těžší napodobit,“ říká k možnému zneužití.

Pokud by se však taková krádež identity přece podařila, bude mít oloupený nešťastník velký problém: zatímco heslo k platební kartě si může přinejhorším změnit, svůj jedinečný prst si vymění jen těžko.

Platí se i otiskem prstu

Co nejvíce zjednodušit placení v obchodech se snaží společnosti a organizace již delší dobu. Vloni se například v Japonsku testovaly speciální čtečky, díky kterým bylo možné ve více než 300 obchodech platit pomocí otisku prstu.

Tehdy šlo v podstatě o podobné čtečky, prostřednictvím kterých se dnes již běžně odemykají počítače a chytré telefony. Za celým projektem stála přímo japonská vláda.

Tvůrci systému mysleli i na bezpečnost – pro uskutečnění platby nestačí naskenovat pouze jeden prst, ale rovnou dva. Placení prostřednictvím otisků by navíc nemělo představovat takové riziko jako platební karty. Ty mohou být snadno ukradeny a zneužity, což u otisků prstů tak snadno nejde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám