Hlavní obsah

Aukci kmitočtů na DAB+ vypíše ČTÚ v srpnu, konat se bude až na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu plánuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásit aukci kmitočtů pro digitální rozhlasové vysílání DAB+. Tato aukce umožní vznik 27 regionálních a dvou celoplošných sítí v pásmu 174 až 230 MHz. Informovala o tom mluvčí ČTÚ Tereza Meravá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V současné době je v Česku v provozu aktuálně 70 vysílačů, které prostřednictvím DAB+ vysílají 50 programů. Chystaná aukce kmitočtů by měla nabídku digitálních rádií značně rozšířit.

Podle Meravé sice bude aukce podle dosavadních plánů vypsána v srpnu, ale případní zájemci budou moci podávat přihlášky až v září. Samotná aukce pak začne nejdříve v říjnu.

Vyvolávací ceny pro celoplošné sítě se pohybují kolem jednoho milionu korun, zatímco pro regionální sítě závisí na počtu obyvatel v daném regionu a dosahují částek v řádu desítek až stovek tisíc korun.

O digitální rozhlas není v Česku zájem, poslouchá ho zlomek lidí

Internet a PC

Hlavní výhody DAB+

DAB+ je v podstatě tedy digitální formou klasického analogového rozhlasového vysílání. Je to technologie určená pro pozemní šíření rozhlasových vln a multimediálních aplikací. Tato vysílací platforma otevírá prostor pro vznik nových rozhlasových stanic a zvýšení konkurence, aniž by bylo dotčeno stávající VKV FM vysílání.

Posluchačům poskytuje vylepšenou zvukovou kvalitu vysílání a zároveň možnost přístupu ke stanicím, které již v pásmu FM nemají dostupné frekvence.

V rámci každého digitálního multiplexu lze podle Českého telekomunikačního úřadu současně přenášet až 16 rozhlasových programů.

V současné době funguje celoplošná vysílací síť A, kterou provozuje Český rozhlas. Využívá kmitočtové bloky 12C a 12D. Dále se vysílání na omezenou dobu uskutečňuje i v lokálních oblastech, kde bylo dosaženo mezinárodní dohody ohledně přidělení frekvenčního bloku.

Do analogového ticha se po Norsku ponoří také Dánsko

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz: Český telekomunikační úřad

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám