Hlavní obsah

Americký úřad bojuje proti bitcoinům. Nový fond na burzu nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zamítla tento týden žádost o uvedení prvního fondu založeného na kybernetické měně bitcoin na burzu ve Spojených státech. Na to reagovala hodnota bitcoinu strmým pádem.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Hodnota jednoho bitcoinu se v pátek bezprostředně po tomto rozhodnutí propadla o zhruba 18 procent a dostala se až pod hranici 1000 dolarů (zhruba 25 000 Kč). Následně se však nad tuto hranici vrátila, napsala agentura Reuters.

Dvojčata Tyler a Cameron Winklevossovi se snažili komisi přesvědčit, aby umožnila vstup jejich bitcoinového fondu na burzu Bats BZX. Komise se však rozhodla, že takovýto krok nepovolí kvůli nedostatečné regulaci této kybernetické měny.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Poslední bitcoin v roce 2140  

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Tyler a Cameron Winklevossovi se v minulosti zviditelnili právním sporem se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, kterého obvinili, že jim ukradl jejich nápad na vytvoření internetové sociální sítě. Dohoda o urovnání této žaloby jim vynesla zhruba 65 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám