Hlavní obsah

Americká satelitní televize začne přijímat bitcoiny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Dish Network, která poskytuje satelitní vysílání 14 miliónům domácností, se stane zatím největší firmou, která přijímá počítačovou měnu bitcoin. Informovala o tom agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Firma uvedla, že hodlá přijímat platby v bitcoinech od září. S nápadem podle ředitele Dish Network přišel jeden ze zaměstnanců, sám fanoušek bitcoinů. Firma poskytuje satelitní vysílání i do mobilních telefonů a věří, že techničtí nadšenci tuto možnost přivítají.

"Vždy se snažíme zajišťovat svým zákazníkům možnost volby a pohodlí, což se týká i metody pro placení účtů," řekl podle  AP šéf společnosti Dish Bernie Han.

Bitcoiny přijímají také některé hotely, restaurace a cestovní kanceláře především v USA.

V Praze začal ve středu fungovat první tuzemský automat na nákup a prodej této virtuální měny. Že bude přijímat bitcoiny vzápětí oznámila jedna z advokátních kanceláří. Připojila se tak k několika desítkám tuzemských obchodníků a poskytovatelů služeb.

Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kurz bitcoinu je ale velmi kolísavý, aktuálně se pohybuje kolem 570 dolarů, tedy asi 11 500 korun. Kritici této měny navíc často upozorňují na její možné zneužití k praní špinavých peněz. Zaměřit se na ni chce ve svých kontrolách proto také i ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám