Hlavní obsah

Američané přišli o notebook s daty o 2,2 miliónu aktivních vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Citlivé osobní informace o 26,5 miliónu vysloužilců ale také o přibližně 2,2 miliónech aktivních vojáků byly minulý měsíc odcizeny z amerického úřadu pro veterány. Data obsahoval notebook, který ve státě Maryland odcizil dosud neznámý zlděj.

Článek

Laptop s údaji o 26,5 miliónu amerických vojenských vysloužilců, který byl před více než měsícem ukraden ve státě Maryland, obsahoval i data o 2,2 miliónu vojáků v činné službě a v záloze. O krádeži informoval Pentagon přímo Kongres. Původně se přitom hovořilo jen o údajích 50 000 aktivních vojáků. 

Podle aktuálních informací se pravděpodobně jedná o vůbec největší únik informací v historii Spojených států. Přenosný počítač a externí disky si z ministerstva pro záležitosti veteránů přinesl proti předpisům domů zaměstnanec, jehož jméno úřady neuvedly.

Při domovní loupeži, která se odehrála 3. května, byl tento muž okraden. Státní zpráva o záležitosti informovala až o téměř tři týdny později. Tehdy také oznámilo, že odcizené údaje obsahují jména, data narození a čísla sociálního pojištění vojáků propuštěných z armády od roku 1975 a případně i jejich manželek či manželů.

Nově zveřejněné počty aktivních vojáků dotčených krádeží vyplývají z nedávné vládní revize případu, která měla zjistit, čí osobní údaje by mohly být zneužity. Kontrola zjistila, že jde o 1,1 miliónu současných příslušníků všech složek amerických ozbrojených sil a o stejný počet členů Národní gardy a rezervistů.

Vojenští veteráni se již obrátili na federální soud ve Washingtonu, neboť bylo podle nich ohroženo právo na jejich soukromí. V žalobě se domáhá toho, aby ministerstvo dále netajilo jména osob, která byla zanesena v odcizeném počítači a na discích, a požaduje pro každého z dotčených odškodnění tisíc dolarů (asi 22 500 korun).

Policie zatím zloděje nevypátrala. Za nalezení a vrácení přenosného počítače vypsaly úřady odměnu ve výši 50 000 dolarů.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám