Hlavní obsah

AMD uvádí nejvýkonnější Athlon XP 3200+

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD uvedla na trh nový procesor Athlon XP 3200+, který by měl být podle firmy AMD nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače.

Foto: Pavlína Dubná - Facebook
Článek

Nový Athlon XP 3200+ je založen, stejně jako předchozí modely, na jádře Barton s 512 KB vyrovnávací paměti druhé úrovně. Taktovací frekvence procesoru stoupla oproti Athlonu XP 3000+ o pouhých 38 MHz na celkových 2205 MHz. Nejpodstatnější změnou je ale zvýšení rychlosti sběrnice (FSB) z 333 MHz na 400 MHz.

Athlon XP 3200+ přináší oproti předchozí verzi nárůst výkonu přibližně mezi třemi až desíti procenty, v závislosti na typu aplikace. Podle nezávislých testů však ve většině aplikací stále zaostává za konkurenčním třígigahetzovým Pentiem 4 a označení nejvýkonnější procesor je spíše marketingovým pojmem než realitou. Testy a srovnání s Pentiem 4 najdete na Toms Hardware Guide.

Nový procesor obsahuje 54,3 miliónu tranzistorů a je vyráběn 0,13mikronovou výrobní technologií v Drážďanské továrně FAB30. Cena procesoru byla stanovena na 464 USD (přibližně 13 500 Kč).

Reklama

Související články

Intel uvede nové Celerony 2,5 a 2,6 GHz

Přestože společnost Intel snížila ceny svých procesorů Celeron teprve nedávno, již nyní plánuje další slevy, a to konkrétně na 25. května. Brzy poté se totiž...

Apple představila tři nové počítače eMac

Společnost Apple rozšířila svou nabídku počítačů eMac o tři nové modely, jejichž cena začíná na $799. Všechny jsou vybaveny 17" CRT monitorem a procesory...

Výběr článků

Načítám