Hlavní obsah

AMD se raduje ze silných prodejů procesorů

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SUNNYVALE

Výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices ohlásil ve středu finanční výsledky za poslední loňské čtvrtletí. Firma zaznamenala zvýšenou poptávku po svých procesorech, velmi dobře si vedla také její divize, která vyrábí paměťové čipy.

Článek

Hlavní tahákem AMD se v posledním čtvrtletí roku 2005 stal prodej procesorů do serverů, osobních počítačů a notebooků. Čipů Opteron, Athlon 64 a Turion prodala firma ve srovnání s předchozím 4. čtvrtletím o 79% více.

Kalifornské AMD se tak daří v současnosti zvyšovat tržní podíl jak v prodejích procesorů pro osobní a přenosné počítače, stranou však nezůstávají ani servery, kde se čipy rodiny Opteron objevují stále častěji.

Prodeje všech procesorů AMD v posledním čtvrtletím roku 2005 dosáhly hodnoty 1,31 miliardy dolarů (31 mld. korun), o rok dříve se jednalo o 730 miliónů dolarů.

AMD odhaduje, že se v posledním čtvrtletí minulého roku podílela na tržbách plynoucích z prodeje svých a procesorů společnosti Intel 15,3 procenty. Ve stejném období roku 2004 to bylo 9,6 procent, uvedl marketingový šéf firmy Henri Richard.

Čistý příjem společnosti se v závěru roku 2005 rovnal přibližně 205 miliónům dolarů (4,9 mld. korun). Pro srovnání: ve stejném období roku 2004 společnost uvedla ztrátu ve výši 30 miliónů dolarů.

V blízké budoucnosti začne AMD vyrábět procesory pomocí 65nm technologie, tedy podobně, jako to již dnes činí Intel [celá zpráva]. V polovině letošního roku rovněž firma představí dvoujádrové verze mobilních procesorů AMD Turion. Dvoujádrové ekvivalenty od Intelu se však v přenosných počítačích objeví už v únoru. Použije je například firma Apple. [celá zpráva]  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám