Hlavní obsah

AMD: Procesor Opteron se dvěma jádry uvedeme 21. dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Advanced Micro Devices uvede 21. dubna na trh svůj první serverový procesor se dvěma jádry. Ve středu to sdělil hector Cruiz, výkonný ředitel společnosti.

Článek

AMD Opteron bude krom dvou jader obsahovat i duální paměťový kontroler, 2MB L2 cache (na každé jádro připadá 1MB) a určen je do již dříve uvedené patice s 940 piny.

Anketa
Pokud byste kupovali nový desktopový dual-core procesor, bude jím Intel Pentium D nebo AMD Athlon 64 X2? Hlasujte v anketě pod článkem.

"Nyní jsme poněkud předběhli plán uvedení dual-core procesorů AMD opteron. Ve skutečnosti jsme však první vzorky distribuovali našim zákazníkům již počátkem ledna. Protože čipy splňovaly na ně kladené nároky, můžeme potvrdit, že je budeme dodávat již příští čtvrtek," sdělil Hector Ruiz.

"Rovněž chystáme první verze desktopových a notebookových procesorů AMD Athlon 64 vybavených dvěma jádry," dodal.

Plány společnosti AMD předpokládají uvedení dual-core procesorů AMD Opteron série 200 a 800 s kmitočty 1,8GHz, 2,0GHz a 2,2GHz ve druhém čtvrtletí 2005.

Desktopová a notebooková dual-core jádra AMD Athlon 64 firma uvede až ve druhém pololetí roku 2005, protože věří, že serverové aplikace využijí výhod druhého na čipu integrovaného jádra spíše než dnešní programy určené pro stolní/přenosné počítače [celá zpráva].

Intel se chystá desktopové procesory Pentium D a Pentium Extreme Edition uvést v květnu 2005. Serverový Xeon se dvěma jádry by se měl na trh dostat až počátkem roku 2006.

Internetový portál Xbit Labs uvedl, že AMD Athlon 64 vybavený dvěma jádry by mohl nést označení AMD Athlo 64 X2 a na trh se dostane počátkem června 2005. Rating těchto procesorů se má pohybovat v rozmezí 4400+ až 4800+. Reálný takt dvoujádrového čipu AMD Athlon 64 X2 4800+ má činit 2,40GHz.

Anketa

Pokud byste kupovali nový desktopový dual-core procesor, bude jím Intel Pentium D nebo AMD Athlon 64 X2?
AMD Athlon 64 X2
86 %
Intel Pentium D
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 342 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám