Hlavní obsah

Amazon stáhl z prodeje vánoční ozdoby s motivy vyhlazovacího tábora Osvětim

Americký internetový prodejce Amazon po protestech polského muzea stáhl z prodeje vánoční ozdoby s vyobrazením nacistického vyhlazovacího a koncentračního tábora v Osvětimi, kde podle historiků nacisté zavraždili více než milion lidí. Internetový obr oznámil, že zboží už na jeho internetových stránkách není k dispozici.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Logo na logistickém centru Amazonu

Článek

Internetový obchod nabízel ozdoby, otvíráky lahví či podložky pod počítačové myši s vyobrazením tábora, včetně železniční odbočky vedoucí k bráně se smutně proslulým nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), jakož i snímky plotu s ostnatým drátem a vězeňských baráků.

Podle státního muzea, které spravuje areál bývalých táborů Osvětim a Osvětim-Březinka, je prodej podobných předmětů nevhodný. Muzeum jej označilo za pobuřující a neuctivý vůči památce obětí, a požádalo Amazon, aby zboží z prodeje stáhl.

Němečtí nacisté koncentrační tábor v Osvětimi vytvořili v roce 1940, zpočátku kvůli věznění Poláků. O dva roky později vznikl tábor Osvětim-Březinka, který se stal hlavním místem hromadného vyhlazování Židů. Němci v Osvětimi zavraždili nejméně 1,1 milionu lidí, zejména Židů, ale i Poláků, Romů a sovětských válečných zajatců. K vězňům osvětimských táborů patřilo na 50 000 československých občanů - Židů, politických vězňů a Romů. Přežilo jich asi 6000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám