Hlavní obsah

I na pravidelných výdajích je možné výrazně ušetřit

Novinky, bab

Projekt Index24 společnosti Porovnej24.cz sleduje již několik let vývoj útrat domácností a také množství úspor, kterých lze u jednotlivých výdajů dosáhnout. Z posledního šetření vyplynulo, že české domácnosti mají u svých pravidelných výdajů poměrně slušnou šanci ušetřit, a to především změnou dodavatelů energetických služeb.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Změnou poskytovatelů služeb mohou Češi ročně ušetřit i desítky tisíc korun.

Článek

Index24 sleduje již šest let vývoj cen v oblasti úvěrů, hypoték, povinného ručení, havarijního pojištění, plynu a elektřiny.

Hypotéka: největší pravidelný výdaj domácností

Nejvíce české domácnosti zatěžují splátky hypoték. Noví klienti sice kvůli růstu úrokových sazeb zaplatí více než dříve, zároveň se ale podle sledování odborníků rozevírají pomyslné nůžky mezi nejvyššími a nejnižšími cenami hypoték na trhu.

„Z výrazného růstu indexu úspor u hypoték mohou benefitovat především rodiny. Dosáhnout na hypoteční úvěr je sice stále komplikovanější, na druhou stranu ale nastalá situace motivuje banky k rozšiřování a zvýhodňování služeb kvůli konkurenci. Zatímco před půlrokem jsme se bavili o rozdílu mezi nejdražší a nejlevnější hypotékou ve výši zhruba 600 korun, nyní už rodiny mohou ušetřit lehce přes 2000 korun,” uvedl Zbyněk Laisek ze společnosti Porovnej24.cz.

Index24 se na úspory i útraty zaměřuje prostřednictvím tzv. indexu úspor a indexu útrat, díky nimž může jednotlivé ceny produktů srovnávat a zkoumat.

  • Index útrat ukazuje průměr cen, které lidé běžně utrácejí za finanční produkty a energie.
  • Index úspor naznačuje, jaký je cenový rozdíl ve stejných produktech mezi dodavateli.

Index úspor u hypoték je vyšší u všech sledovaných skupin, ne pouze u rodin s dětmi, například lidé žijící sami by tak mohli ušetřit až o 37 procent víc než loni, mladé páry mají na měsíční splátce šanci získat k dobru o 1500 navíc.

Elektřina: úspora až 20 tisíc korun

Vyšší výdaje platí domácnosti u energií – plynu a elektřiny. Nejhlouběji si, jak vyplývá ze sledování útrat a výdajů, do kapsy sáhli v případě elektrické energie senioři, u kterých činil nárůst indexu výdajů až 30 procent. Ročně tak v průměru zaplatí za elektřinu přes 51 tisíc korun, což je dokonce až dvakrát tolik, než zaplatí průměrná rodina s dětmi. Při změně dodavatele mohou uspořit až 20 tisíc korun ročně.

„Tento významný rozdíl mezi sledovanými skupinami lze přičíst faktu, že senioři nejsou informovaní ohledně možností, které se jim změnou dodavatelů skýtají. Nejsou však jediní. Podobně přeplácejí i mladé páry, kde index útraty stoupl o 18 procent na více než 46 tisíc korun ročně,“ doplnil Laisek.

Pojištění auta: útraty rostou hlavně singles

U havarijního pojištění jsou indexy úspor i útrat v podstatě vyrovnány. Většinou došlo ke zvýšení útraty o 11 až 13 procent.

Příliš optimistické vyhlídky pro mladé a singles však nepanují v oblasti povinného ručení. Rozdíly mezi loňským rokem a letoškem jsou právě u těchto dvou skupin nejmarkantnější. Jednočlenné domácnosti mohou ušetřit oproti loňsku 53 procent prostředků, mladé páry pak 20 procent.

Možnost ušetřit na spotřebitelských úvěrech se letos snížila do deseti procent, jedinou výjimkou byly rodiny. Ty měly šanci na měsíčních splátkách uspořit o 11 procent víc, tedy asi 550 korun.

Úspora až 55 tisíc korun ročně

Přestože se v posledních letech včetně roku 2018 rozdíly mezi dodavateli služeb snižovaly a index úspor tak klesal, mezi posledním čtvrtletím loňského roku a lednem letošního roku došlo k výraznému zvýšení rozdílů cen – a tedy příležitostí výrazně ušetřit.

Letos v lednu se hodnota indexu úspor zastavila na částce 4617 korun. České domácnosti tak mohou díky změně dodavatelů uspořit ročně více než 55 tisíc korun.

V posledním roce i díky dobrým ekonomickým výsledkům trhu směřuje index útrat vzhůru, útraty domácností se tedy zvyšují. Na jeho růstu se nejvíce podílejí rodiny a single domácnosti.

Vývoj indexu úspor a indexu útrat
ObdobíIndex úspor (v Kč)Index útrat (v Kč)
leden 2018363012 574
květen 2018358312 664
září 2018348512 884
leden 2019461713 777
Zdroj: Porovnej24.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Na havarijním pojištění lze ušetřit tisíce

Češi stále platí pojišťovnám za některé pojistky daleko víc, než by ve skutečnosti museli. Odborníci upozorňují, že pravidelnou revizí například havarijních...

Výběr článků

Načítám