Hlavní obsah

Zakonzervovaná a znovu otevřená. Manželé na přelomu 80. a 90. let fotili Šumavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupující mladá generace Šumavu v 80. a 90. letech minulého století nepoznala. Byla to doba, kdy se hroutil komunistický režim, otevírala se státní hranice a lokalita se připravovala na první léta nově vyhlášeného Národního parku Šumava. Manželský pár se rozhodl během sametové revoluce a těsně po ní nasnímat Šumavu a nyní o tom vydal fotografickou knihu.

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

Srpen 1989: Hraniční přechod na Kyselově z rakouské strany

Článek

Manželé Jiří a Věra Mátlovi, členové vlastivědného spolku Pražský Sušičan, podlehli kouzlu zakonzervované a pak otevřené Šumavy. Aktivně sem pronikali a pořídili stovky snímků, a to včetně návštěv bavorské a rakouské Šumavy.

Kromě nádherné šumavské přírody zde na návštěvníka podle autorů fotografií vše působilo jednotvárně: šedivé obce s rozbitými komunikacemi, drátěné zátarasy v pohraničí, minimální možnosti ubytování a návštěvnických služeb s absencí pravidel příhraniční turistiky.

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

Srpen 1989: K vrcholu Plesné vede z německé strany široká cesta, která ještě v létě 1989 končila výstražnou tabulí pro americký vojenský personál.

Spoluautor jejich publikace Zdeněk Šmída pro Novinky konstatoval, že ačkoli turisté do pohraničí pronikali (v 80. letech na příslušné povolení do zákoutí bavorské a rakouské hranice), nebyli vybaveni digitální mobilní technikou jako dnes, která dokáže „nacvakat“ nekonečné množství snímků.

Tajemství šumavských Knížecích Plání

Cestování

„Aparátem umlátit medvěda a pak ho ještě vyfotit“

„Na počátku byl fotoaparát značky Zenit. Technicky nepříliš dokonalý přístroj - i když podle našich šumavských kamarádů s ním jeden mohl umlátit medvěda a pak ho ještě vyfotit - byl naším prvním průvodcem na cestách. Bylo to klasické turistické cvakání, tedy snímky míst, která nás něčím zaujala, pro připomínku do rodinného alba bez uvažování o veřejné prezentaci. Toulali jsme se Šumavou a zalidněným turistickým trasám se snažili vyhýbat. Naopak jsme hledali skuliny a příležitosti, jak vidět i něco jiného, než se prezentovalo na turistických pohlednicích a propagačních materiálech,“ popsala Věra Mátlová.

Neobešlo se to však podle ní občas bez komplikací. „Například nepříjemné lustrace a složité vysvětlování, když nás strážci hranic zadrželi v nepřiměřeně blízké vzdálenosti od cedulí označujících hraniční pásmo,“ zmínila.

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

Květen 1990: Předválečná turistická stezka na Svaroh vedla stěnou Čertova jezera s několika můstky. Pohraničníci si tady zřídili odloučené stanoviště.

Jejich cesty dostaly nový směr koncem 80. let, kdy se stali členy pražského spolku přátel Sušicka, Prácheňska a střední Šumavy, který letos slaví stoleté výročí svého založení.

„Začali jsme pro něj připravovat tematické pořady spojené s promítáním diapozitivů. Vybaveni výjezdní doložkou, která byla nutná při překročení hranice do Západního Německa a Rakouska, jsme v létě 1989 prošli celou Šumavu z bavorské a rakouské strany a alespoň koutkem oka zahlédli i její skrytou českou část. Nedlouho poté jsme konečně mohli volně procházet a po čtyřech desítkách let znovu objevovat a zachytit krajinu za oponou, její krásná i neutěšená zákoutí a postupně vznikající novou tvář. Náhoda umožnila během pracovní cesty pořídit i snímky ze vzduchu v helikoptéře,“ doplnila fotografka.

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

Květen 1990: Ve Svaté Kateřině zbylo po pohraničnících několik artefaktů.

„Čas běžel a Šumava se změnila k nepoznání, rychlým tempem se mění dál,“ poznamenala.

„Věk digitální fotografie a nových komunikačních médií zrodil tisíce nadšených amatérských fotografů. Sociální sítě a stránky přátel Šumavy chrlí úžasné obrázky z míst, o kterých se nám do začátku devadesátých let mohlo jen zdát. Na jednu z nich jsme poslali několik pamětnických snímků pro porovnání, ale také pro ty, kteří dobu minulou nemohli zažít,“ pokračovala.

Sametová revoluce: symbol nenásilných změn i terč pochybností

17. listopad

A tak vznikl nápad, na jehož konci stojí knížka Šumavské osmdesátky a devadesátky, kterou letos vydalo nakladatelství Starý most.

Spoluautor Zdeněk Šmída, který se podílel na přípravách a textech knihy, se narodil v roce 1984 a na Šumavu začal jezdit až v tomto tisíciletí. Podle jeho slov mají fotografie hodnotu nejen pro starousedlíky, kteří tyto časy pamatují a prožili je, ale zejména pro mladší generace, které zakonzervovanou a v podstatě hustě zalesněnou Šumavu nepamatují.

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

Říjen 1990: Hájenka na Březníku

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

Hájenka na Březníku

V této souvislosti Šmída připomněl úsloví Karla Klostermanna z románu Ze světa lesních samot. „Ty stará Šumavo! Tvé hvozdy lehly, nikdy již v staré slávě nevstanou. A duše milionů zemřelých velikánů lesních, kam ty se děly?“

„Mně, ale i nejmladší generaci, budou fotografie připomínat dobu jako vystřiženou z filmů Král Šumavy nebo Pod jezevčí skálou,“ uzavřel pro Novinky.

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

Květen 1991: Stopy po výcviku bojových vozidel na Zhůřských pláních v podobě můstků přes Křemelnou pro přejezd techniky

Foto: Jiří Mátl, Věra Mátlová

2. červen 1991: Slavnostní znovuotevření nádraží v Alžbětíně

Jak se vyznačovaly státní hranice Československa

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám