Hlavní obsah

Zákaz korzárů a konec Krymské války, takový byl Pařížský kongres

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 155 lety byla ukončena Krymská válka. Oficiálně ji uzavřel 30. března 1856 Kongres v Paříži. I když se bitvy odehrávaly na východě Evropy, zapojily se i západní země.

Foto: Profimedia.cz

Kongres v Paříži roku 1856 ukončil Krymskou válku

Článek

Konflikt mezi ruským impériem a Osmanskou říši vyústil roku 1854, začala Krymská válka na územích Krymu, Balkánského poloostrova, Baltského a Černého moře. V čem pře spočívala? Rusové tvrdili, že muslimští Turci nezacházejí s křesťany na svém území dobře, byla to však pouhá záminka. Ve skutečnosti jim šlo o území obývající Turky.

Přístup do Palestiny a mít tak otevřenou cestu do Orientu by znamenal zlepšení ruského trhu, přísun nových materiálů, koření, dokonce by se mohli Rusové pokusit oblast Palestiny obsadit a vše si tak přivlastnit. Vždyť řadu století to tak fungovalo, okupovat země, aby se měli lépe a nemuset řešit, jak se dostat přes cizí území do cíle. I přesto ale každá válka byla ukončena mírovými jednáními, smlouvou či paktem. Vše se změnilo až ve 20. století vznikem NATO, OSN i EU a přidružených organizacích jako OPEC.

Turci prohrávali, pak přišli spojenci

Rusové začali řešit otázku volné cesty ke svatým místům Palestiny, dále však toužili přeplavit se z Černého do Středozemního moře přes úžiny Bospor a Dardanely. Začalo se jednat, schůzky o případném kompromisu mezi Osmanskou říší a Ruským impériem skončily však bezúspěšně. Na stálý nátlak Rusů se Turci dokonce podporováni Francií rozhodli vyhlásit severním sousedům válku.

Foto: Profimedia.cz

Ruští kočovníci v Krymské válce

Foto: Profimedia.cz

Turečtí inženýři z Osmanské říše

V říjnu roku 1853 začala bitva u Sinopu, námořní bitva na Černém moři. Tu Rusko vyhrálo. Osmanská říše se začala obávat, že udělala chybu vstupovat do války v menšině. Když už ale začali, nemohli to vzdát, ztratili by většinu území a ruský vliv na území dnešního Rumunska by zesílil, možná dokonce zvítězil. Velká Británie a Francie, spojenci Turků, se obávali nejhoršího. Pokud Rusko zvítězí, skončí v dobývání? Nebo si bude dělat zálusk na další evropské země? V březnu 1854 vstoupily obě západní země do války.

Vzniklo silné spojenecké vojsko Velké Británie, Francie a Osmanské říše, připojila se ještě armáda Sardinského království a politicky byli spojenci podporováni Rakouskem a Pruskem. Spojenecká vojska byla složena z téměř miliónu vojáků, Rusů bylo přes 700 tisíc. První vítěznou bitvou spojenců byla krvavá bitva na řece Almě, té se Sardinie ještě nezúčastnila. Ruské vojsko bylo poraženo v důsledku převahy jak protivníků, tak zbraní.

Od Sevastopolu rovnou do Paříže

Díky snadnému vítězství mohli spojenci postupovat a už měsíc po bitvě oblehli město Sevastopol. Pokusy Rusů o prolomení dobývání vedly k další bitvě u Balaklavy, skončila však nerozhodně, o výsledku se rozhodlo až v bitvě u Inkermanu, kterou už spojenecká vojska Velké Británie, Francie a Turků vyhrála. I když Sevastopol dobyli, obsadit přístav se nepodařilo, město padlo až o celý rok později v září 1855.

Foto: Profimedia.cz

Bitva o Sevastopol

Foto: Profimedia.cz

Město Sevastopol po bitvě

O půl roku později, 30. března 1856 už byla válka u konce podepsáním Pařížské mírové smlouvy na Pařížském kongresu. Přítomni byli zástupci všech zemí spojenecké koalice. Rusko muselo souhlasit s neutralizací Černého moře a muselo opustit území ústí řeky Dunaje, jižní Moldávie a zakavkazské Karské provincie, která je tureckou provincií. Velmoci musely také garantovat územní celistvost a integritu Turecka.

Pařížský kongres také rozhodl o vzniku Komise k zajištění plavby po Dunaji, stanovil pravidla mezinárodního práva jako zákaz kaperství, napadání obchodních lodí korzáry, či práva neutrálů za války. Pařížská mírová smlouva se stala základem smluv budoucích jako Londýnská konvence o úžinách.

Zúčastnil se i Nobel

Krymská válka byla první válkou, o které byla informovaná široká veřejnost. Vzniklo řemeslo válečného zpravodaje a lidé tak mohli být informováni prostřednictvím fotografií a zpráv posílaných telegramem. Nejvlivnějším reportérem byl britský novinář z The Times W. H. Russell. Právě díky jeho zprávám se rozšířila povědomost o všeobecné nekompetentnosti politického vedení války, což vedlo k pádu britské vlády.

Zajímavosti 30. března

Svátek: Arnošt

Významné události:

240 př. n. l. byl poprvé zaznamenán průlet Halleyovy komety.

1842 poprvé byla použita anestézie, použil ji americký lékař dr. Crawford Long při operaci pacienta.

1855 počátky americké občanské války – první krvavé střety v Kansasu v boji proti otrokářskému režimu.

1858 Hymen Lipman si nechal patentovat tužku s gumou.

1867 Aljaška byla koupena Spojenými státy americkými za 7,2 miliónu dolarů, 4,19 dolarů za km2.

1900 francouzský parlament schválil zákon o omezení práce žen a dětí.

1945 sovětská armáda v rámci druhé světové války obsazuje Vídeň a osvobozuje polský Gdaňsk.

1961 v New Yorku byla podepsána mezinárodní dohoda Jednotná úmluva o omamných látkách.

1968 Ludvík Svoboda byl zákonodárnými orgány zvolen prezidentem ČSSR.

1983 v Řecku byl uzákoněn pětidenní pracovní týden a osmihodinový pracovní den.

2006 Marcos Pontes se stal prvním brazilským astronautem, který vzlétl do vesmíru.

2010 vědcům z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) se v  urychlovači částic  podařilo dosáhnout první srážky protonů.

Významná narození:

1746 Francisco Goya, španělský malíř (Markýza de Pontejos, Rodina Karla IV., Nahá Maja, Vévodkyně z Alby).

1836 František Pošepný, světoznámý český vědec, geolog, zakladatel ložiskové geologie umožňující efektivnější těžbu rud.

1844 Paul Verlaine, francouzský básník, prokletý básník (Saturnské básně, Galantní slavnosti, Písně beze slov).

1853 Vincent van Gogh, nizozemský malíř a kreslíř (Slunečnice, Hvězdná noc, Olivovníky, Kavárna v noci).

1913 Marc Davis, americký animátor z Walt Disney Studio (Bambi, Popelka, Peter Pan, Alenka v říši divů, 101 dalmatinů).

1937 Warren Beatty, americký herec, producent, scénárista a režisér, za režii k filmu Rudí získal Oscara, celkem byl desetkrát na Oscara nominován i za herecké výkony, čtyřikrát vyhrál Zlatý glóbus (režie: Nebe může počkat, Dick Tracy, herec: Bonnie a Clyde, Milostná aféra, Taková rodinná romance).

1950 Robbie Coltrane, britský herec, známý postavou Hagrida z filmové série Harry Potter.

1951 Anton Tkáč, československý cyklista, reprezentoval v dráhové cyklistice, vyhrál zlato na LOH v Montrealu 1976 ve sprintu na 2km, trojnásobný mistr světa v letech 1974, 1976 a 1978.

1968 Celine Dion, kanadská zpěvačka, nazpívala titulní píseň k filmu Jamese Camerona Titanicu (alba: Unison, Falling Into You, One Heart, Miracle).

1972 Karel Poborský, český fotbalista, na ME 1996 byl s týmem ČR druhý a ME 2004 získal bronz.

1973 Jan Koller, český fotbalista, s reprezentací získal bronz na ME 2004.

1979 Ivana Večeřová, česká basketbalistka, stříbro na MS 2010, zlato na ME 2005 a stříbro na ME 2003.

Na oslavu konce Krymské války a úspěšnému uzavření Pařížské smlouvy byl ve Francii vydán Medailon se jmény zúčastněných zemí a datem Pařížského kongresu v anglickém jazyce. Roku 2006 byla ve Finsku vydána pamětní mince v hodnotě pěti eur. K 150. výročí demilitarizace Alandských ostrovů u finského pobřeží, kde se odehrála jedna ze závěrečných bitev o Sevastopol. Další zajímavostí je jeden z vojáků, Immanuel Nobel, inženýr, vynálezce a otec slavného Alfreda Nobela. Ten přispěl svým zdokonalením dělobuchů k dobytí Sevastopolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám