Hlavní obsah

Před 75 lety o vítězi poprvé rozhodla fotografie

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je zcela běžné, že na různých sportovních utkáních pomáhají k výhře digitální zařízení, ať kamery, fotografie nebo dokonce počítače. V době, kdy začaly olympijské hry, se však museli závodníci spoléhat hlavně sami na sebe a věřit vybraným porotcům. 16. ledna 1936 však o vítězi poprvé v historii rozhodla cílová fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Finiš na cyklistickém závodě.

Článek

První zmínka o použití cílové fotografie se datuje na konci 19. století. Byl však použit zcela obyčejný fotoaparát. Na olympiádě bylo fotografické zařízení využito o několik let později, roku 1912 na Letních olympijských hrách ve Stockholmu.

Na závodě Hialeah Florida Race Track v roce 1936 byla nainstalována nová technologie zvaná Kirby. Původně konvenční fotoaparát upraven tak, aby dokázal zvládnout rychlé zobrazení snímků. Další novinkou tohoto sportovního zázraku bylo vyvýšení. Po umístění fotoaparátu kolmo k trati nebylo jisté, že se závodníci nebudou krýt, a tudíž nepůjde určit vítěze.

Foto: Profimedia.cz

Cílová fotografie dostihového závodu z Hong Kongu. Ilustrační foto

Dramatický nárůst počtu fotografií za sekundu přišel až s digitálními fotoaparáty. V polovině 20. století byly vynalezeny fotoaparáty, které zvládly 100 snímků za sekundu. Moderní digitální fotografická zařízení poberou až 1000 snímků za sekundu, což se v dnešní době, kdy atleti na 100 metrech sprintem běží bok po boku až do cíle, stává velmi užitečné.

Nestačí jen jeden fotoaparát

Nejslavnější cílovou fotografií i nadále zůstává ta z roku 1956 na dostizích Hotham Handicap na okruhu v New Yorku. Na cílovou čáru doběhli současně tři koně. Na dnešní závody, kdy se běžci stále zrychlují díky aerodynamickým botám a oblečení, to ale stále nestačí. Proto si dopomáháme i jinými přístroji, jako kamerou, která při závodu jede s atlety, nebo počítačem, jenž snímá pohyb v cílové rovině. I dnes je obvyklé, že u cílové pásky se potká třeba i pět běžců.

Foto: Profimedia.cz

Sprinteři na 100 metrů v cíli. Ilustrační foto

Velkou roli hraje orientace zařízení. I nepatrná odchylka od cílové čáry může vést k nesprávným výsledkům. Řešením je také postavení dvou kamer proti sobě u cílové pásky. Toto zálohování se dá využít ale jen u některých sportů. Především to snižuje riziko, že se závodníci budou vzájemně překrývat.

Závodníky na cílové čáře poznáte jen podle čísel

Digitální fotoaparát zabírá pouze cílovou čáru. Zabírá ji na celou výšku obrazu, ale na šířku pouze jeden pixel. Proto se nám tento typ fotografií zdá jako narychlo malované obrázky závodníků. Přesto je to detailní fotografie všech závodníků vytištěna tak, že zprava doleva vidíme prvního vítěze a každý další má před sebou zobrazenou cílovou čáru.

Abyste poznali vítěze podle obličeje nebo postavy, musíte mít velkou fantazii. Čísla závodníků a jejich místo v dráze proto hraje také důležitou roli při vyhodnocování. Realitě tedy fotografie neodpovídá, odpovídá skutečnému vyhlášení výsledku závodu.

Foto: Profimedia.cz

Natahující se lyžaři k cílové linii. Kdo z nich je vítězem? Ilustrační foto

V zásadě se cílová fotografie používá ve všech sportech, ve kterých je určen jeden cíl, u něhož v závěru dochází k ručně špatně měřitelným časům a těsným rozdílům mezi závodníky. Mezi ty nejtypičtější patří atletika, plavání, jízda na kole, biatlon, veslování, ale také psí závody nebo dostihy.

Zajímavosti 16. ledna

Svátek: Ctirad

Významné události:

1605 první vydání známého románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha od Miguela de Cervanta Saavedra.

1969 se na Václavském náměstí na protest proti okupaci ČSR vojsky Varšavské smlouvy zapálil student Jan Palach.

1991 začala válka v Zálivu.

1996 na observatoři na Kleti byla objevena planetka 1996 BG, později pojmenována Járacimrman.

Významná narození:

1728 Niccolò Piccinni, italský operní skladatel (Penelope, Roland).

1853 André Michelin, francouzský průmyslník, se svým bratrem Eduardem založil společnost Michelin vyrábějící pneumatiky.

1892 Josef Skupa, český loutkoherec a zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka.

1896 Ruth Rose, americký scénárista (King Kong (1933, 1976), Velký Joe).

1927 Oldřich Daněk, český dramatik, spisovatel, režisér a scénárista (scénář k filmům: Ošklivá slečna, Královský omyl; TV seriál: Byl jednou jeden dům, Dnes v jednom domě).

1932 Dian Fosseyová, americká bioložka zabývající se studiem života gorily horské, její kniha Gorily v mlze byla i zfilmována (1986).

1963 Fatboy Slim, britský hudebník taneční hudby (desky: You’ve Come a Long Way, Baby; Palookaville).

1974 Kate Mossová, anglická top modelka.

1976 Martina Moravcová, slovenská plavkyně, svou kariéru ukončila na LOH v Sydney, kdy získala dvě stříbrné medaile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám