Hlavní obsah

Nejtvrdší zásah československé bezpečnosti proti demonstrantům. Lidé sténali, vzpomíná účastník palachiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunistický režim se snažil během Palachova týdne rozhánět demonstrace na Václavském náměstí. Nejtvrději zasáhl před 35 lety ve čtvrtek 19. ledna. „Těch ran jsem dostal nepočítaně, bolely mě ledviny, páteř,“ vzpomínal po letech Pavel Hlavatý, který se účastnil protestů.

Vzpomínka na brutální zásah během Palachova týdne 19. 1. 1989Video: Novinky

 
Článek

Na náměstí přitom ve čtvrtek panovala euforie, protože o den dříve bezpečnostní složky poprvé nezasáhly a nechaly protestům volný průběh. „Nahoře při pohledu z Můstku vpravo kousek od Muzea byl diskusní veřejný prostor. Mluvil tam mimo jiné profesor Milan Machovec. Stál jsme od něj čtyři pět metrů a bylo mu i docela rozumět. Bylo zajímavé, že jeho projev zazněl celý, k zásahu došlo až potom,“ řekl Hlavatý, který se účastnil několika lednových protestů.

Pak zazněly výzvy, aby se lidé rozešli. „Tentokrát ty výzvy byly velice strohé, stručné,“ dodal Hlavatý, „pak nastoupily bílé řady s obušky a začaly lidi bít. Do davu nalezly z více stran a odřízly vrchní část Václavského náměstí. Já jsem měl smůlu, že jsem byl v tom odříznutém segmentu, a tam se tedy děly věci. Musím říct, na to jsem nezapomněl vlastně dodneška.“

Foto: Michal Doležal , ČTK

Zásah bezpečnostních sil na Václavském náměstí 19. ledna 1989

„Stál tam příslušník s metrovým obuškem, bil okolo sebe. Kolem leželi lidé s rozbitými hlavami a sténali, bylo vidět, že je s nimi velmi zle. Bili nejen aktivní demonstranty nebo lidi mladší a střední generace, ale i ty vůbec nejmladší, staré lidi, ženy. Bylo to něco naprosto otřesného,“ vzpomínal účastník demonstrace.

Pokusil se utéci: „Srazil jsem se s jedním příslušníkem, to jsem si říkal, že je opravdu zle, ale on mě jenom odstrčil, protože zrovna někoho honil. Podařilo se mi nakonec vykličkovat z obklíčeného segmentu. Byl jsem fyzicky i psychicky naprosto zničen, bolely mě ledviny, páteř. Těch ran jsem dostal skutečně nepočítaně.“

Foto: Michal Doležal , ČTK

Zásah bezpečnostních sil na Václavském náměstí 19. ledna 1989

Zásah z 19. ledna se považuje za vůbec nejbrutálnější, horší než ten ze 17. listopadu.

Celý rozhovor s citacemi dobových dokumentů:

SPECIÁL: Vzpomínky na Palachův týdenVideo: Novinky

SPECIÁL: Palachův týden přinesl největší protirežimní protesty

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám