Hlavní obsah

Hudební legenda slaví kulatiny

Novinky, Tereza Kušová

Ikona počátku 60. let, zpěvák protestních songů, americký, původně folkový skladatel, později prošel významným uměleckým vývojem a přešel od folku přes country rock až k elektrifikovanému rockovému zvuku. Takový je Bob Dylan, zpěvák, který měl první profesionální koncert před padesáti lety a dnes slaví 70 let.

Článek

Bob Dylan, vlastním jménem Robert Allen Zimmerman, se narodil 24. května 1941 ve státě Minnesota ve Spojených státech amerických. Kořeny má až z Ukrajiny, odkud pocházejí jeho prarodiče z otcovy strany. Imigrovali do USA v době, kdy v zemi vládly antisemitské programy roku 1905. Prarodiče z matčiny strany byli zase z Litvy, také Židé, kteří opustili zemi už roku 1902.

Mladý Robert prožil dětství v matčině rodném městě, kde trávil nejvíce času poslechem rádia. Nejdříve se zaposlouchal do blues, pak plynule přešel na rock’n’roll. Se životem zpěváka a kapelníka začal už na střední škole, kde si založil vlastní skupinu. Hráli především převzaté populární písně, měli ale i vlastní repertoár. V roce 1959 se zúčastnili soutěže talentů pořádané na místní vysoké škole. Jejich vystoupení bylo tak hlasité, že jim pořadatelé vypnuli mikrofon.

Foto: Profimedia.cz

Foto z roku 1965. Zleva: Cher, Sonny Bono a Bob Dylan.

Foto: Profimedia.cz

Bob Dylan hraje v Madison Square Garden v New Yorku roku 1971 v rámci benefičního koncertu pro východní pákistánské civilní válečné uprchlíky.

Po nástupu na University of Minnesota v Minneapolis začal Zimerman hrát rock’n’roll, jeho zájem o americkou lidovou hudbu pomalu ustupoval. Za nedlouho na to začal vystupovat v malé kavárně 10 O’Clock Scholar nedaleko školy a aktivně se zapojoval v místním klubu folkové hudby. Právě v tuhle dobu si začal Robert Zimerman říkat Bob Dylan. Při jednom z mnoha interview uvedl, že si změnil jméno prostě proto, že se narodil se špatným jménem a potřeboval jméno, které USA chce. Také přiznal, že se nechal inspirovat poezií Dylana Thomase, a proto si propůjčil jeho jméno.

Už na konci prvního ročníku na vysoké se Dylan rozhodl, že se bude plně věnovat muzice a odjede do centra dění, do New Yorku. V lednu roku 1961 se už objevil na východě země ve Velkém jablku, doufal, že právě tady bude konečně hrát. Dylan se rozhodl, že navštíví svůj velký idol, hudebníka Woodyho Guthriea, který v té době ležel na psychiatrické léčebně v Greystone Parku, kde se léčil s Huntingtonovou chorobou. Woody se stejně jako Bob totiž věnoval americké lidové hudbě, v Dylanových hudebních počátcích byl právě Guthriem ovlivněn asi nejvíce.

Symbolická cena vstupenek v Číně

Od února začal Bob Dylan hrát v různých klubech na Greenwich Village. A pak přišel 11. duben 1961 a Dylanovo první profesionální vystoupení, které ho zpopularizovalo. Místo koncertu bylo na známém dějišti lidové hudby v Gerdes Folk City na West Village. Na tomto místě se vytvářela americká lidová hudba, od rock’n’rollu přes blues až k alternativnímu rocku.

Reklama

Výběr článků

Načítám