Hlavní obsah

Empire State Building slaví narozeniny

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejznámějších budov světa slaví své osmdesáté výročí. Celých čtyřicet let byla dokonce nejvyšší budovou světa, překonala ji až známá „Dvojčata,“ World Trade Center. Řeč je o Empire State Building.

Foto: Profimedia.cz

Manhattan s majestátním mrakodrapem Empire State Building

Článek

Empire State Buliding byla navržena americkým architektem William F. Lambem z firmy Shreve, Lamb and Harmon. Mezi jeho díla patří i budova 521 na Fifth Avenue nebo Forbes Magazine Building, obojí v New Yorku.

Stavební výkresy Empire State Bulidingu měl hotové za pouhé dva týdny. Stavba začala 21. ledna v roce 1930, o dva měsíce později, symbolicky 17. března na svatého Patrika byly zahájeny práce na konstrukci.

Stavbyvedoucím byl pověřen John W. Bowser, za jeho práci na budově mu byl po smrti postaven náhrobek, který byl zmenšeninou Empire State Building. Na projektu pracovalo na 3400 lidí, pět lidí zemřelo během výstavby. Už za rok budova stála tak, jak ji známe dnes. 1. května 1931 přestřihl pásku ředitel společnosti Empire State, Inc. Al Smith.

Foto: Profimedia.cz

Al Smith pokládá základní kámen

Foto: Profimedia.cz

Stavba na Empire State Building

Foto: Profimedia.cz

Slavnostní otevření Empire State Building

Foto: Profimedia.cz

Slavnostní otevření, v té době, nejvyšší budovy na světě

Empire State Building se stala okamžitě nejvyšší budovou světa se svými 443,2 metry včetně antény a vydržela na první příčce až do roku 1971, kdy v sousedství bylo postaveno první z „Dvojčat.“ Náklady na výstavbu Empire State Building se vyšplhaly na téměř 41 miliónů dolarů, měla na tu dobu neuvěřitelných 102 pater. Roku 1981 se budova dostala na seznam Newyorských kulturních památek a o pět let později se stala americkou Národní kulturní památkou.

Známá vyhlídková budova byla první stavbou s více než sty patry, má 6500 oken a neskutečných 73 výtahů. V roce 1964 byly na vrchol budovy přidělány světlomety, které vrcholek Empire State Buildingu osvětlují v různých barvách či motivech, například na svatého Patrika zeleně, ke konci roku ve vánočních motivech, v běžné dny se osvětlení mění po několika hodinách.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Empire State Building z Páté Avenue

Foto: Profimedia.cz

Newyorská budova ve vánočních barvách

Foto: Profimedia.cz

Patro budovy po náletu letounu

Foto: Profimedia.cz

Mytí oken se stalo adrenalinovým sportem

Foto: Profimedia.cz

Výhled z posledního patra

S výškovou budovou se pojí i několik incidentů. V roce 1945 do ní narazil bombardér B-25, požár byl už po 40 minutách uhašen, zemřelo však 14 lidí. Další nešťastné události, které se pojí s Empire State Building, jsou sebevraždy. Za 80 let své existence spáchalo sebevraždu na této výškové budově více než třicet lidí. K první sebevraždě došlo ještě před dokončením stavby, když jeden z dělníků dostal výpověď.

Empire State Building sehrál i důležitou roli v několika velkofilmech, tím nejznámějším je snímek King Kong z roku 1933, ve kterém obří lidoop vyleze na vrchol budovy, v ruce drží svou životní lásku a braní ji před nálety bombardérů, náhle ale padá k zemi, když je sestřelen a umírá. V roce 1983, ku příležitosti 50. výročí filmu, byl nafukovací devadesátimetrový King Kong umístěn na vrchol budovy.

Foto: Profimedia.cz

V hlavní roli Empire State Building a obří lidoop ve filmu King Kong z roku 1933

Foto: Profimedia.cz

Slavný běh po schodech do posledního patra Empire State Building

V literatuře se výšková budova objevila například v publikaci Úžasná dobrodružství Kavaleria a Claye od Michaela Chabona, za který také získal Pulitzerovu cenu v roce 2000. Empire State Building je zde uváděna jako integrální spiklenecké zařízení.

Zajímavosti 1. května

Svátek: Den pracovního klidu: Svátek práce

Počasí: -0,8°C (1782)

             27,4°C  (2001)

Významné události:

1844 v Hong Kongu byl založen policejní sbor. Jedná se o první v Asii a druhý ve světě.

1953 Československá televize zahájila své vysílání z Měšťanské besedy.

2004 Česká republika se stala členem Evropské unie.

Významná narození:

1218 Rudolf I. Habsburský, římský král.

1918 Marie Motlová, československá herečka, známá rolí babičky a tchýně z trilogie o rodině Homolkových.

1923 Joseph Heller, americký spisovatel (Hlava XXII, Gold za všechny prachy, Něco se stalo).

1924 Karel Kachyňa, československý režisér (Ucho, Setkání v červenci, Lásky mezi kapkami deště, Smrt krásných srnců, Hanele).

1961 Jan Čenský, český herec (Princové jsou na draka, Člověk proti zkáze, Bumerang, seriály: Pojišťovna štěstí, Zdivočelá země).

1961 Jiří Babica, český kuchař, moderuje televizní pořad o vaření na televizní stanici Nova Babicovy dobroty.

1965 Jan Antonín Duchoslav, český herec, známý jako Viky ze snímku Sněženky a machři.

Reklama

Výběr článků

Načítám