Hlavní obsah

24 hodin v kybernetickém prostoru

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší projekt v dějinách internetu, do té doby nevídaný, dnes zcela běžný a normální. Mladí lidé vyrůstající s klávesnicí a myší v rukou nad tím jen kroutí hlavou. Otrlí pardálové a počítačoví veteráni pochvalně pokyvují hlavou a mlaskavě vzpomínají na život bez online připojení. Není to tak dávno, kdy do našich pokojů vtrhl fenomén zvaný internet. Před patnácti lety se dokonce uskutečnil první celodenní online přenos, akce nazvaná 24 hodin v kyberprostoru.

Foto: Profimedia.cz

První celosvětový čtyřiadvacetihodinový on-line přenos se uskutečnil na cyber24.com před patnácti lety. Ilustrační foto.

Článek

Na světě žijí tři generace lidí, výjimečně čtyři nebo pět. Tyto tři generace rozpoznáme na první pohled, či na první slovo, pokud se jí zeptáte na internet. Nejstarší generace se zeptá, co to je, při nejlepším řekne, že jí to něco říká, že to už zaslechla u „mladejch.“

Prostřední se tiše zasní a řekne, kde že ty loňské sněhy jsou, když se bez něj pracovalo a život byl jednodušší a bez starostí. A nejmladší? Ta Vám odpoví s notebookem nebo mobilem v ruce brousící po netu a stahující poslední songy od Lady Gaga. Co řekne, není třeba upřesňovat. Rozhodně vůbec netuší, že nějaká doba bez internetu existovala a nedokáže si představit život bez něj.

8. února 1996 se konala do té doby největší denní online akce, v čele s fotografem Rickem Smolanem: „V rámci projektu se sešli přední světoví fotografové, redaktoři, programátoři a interaktivní novináři, aby vytvořili digitální časovou kapsli on-line života.“ Plán se uskutečnil na webových stránkách cyber24.com. Tehdy tato akce dostala přízvisko největší událost v on-line spolupráci.

Projekt byl uveden článkem od Al Gora, viceprezidenta Spojených států amerických, kde především zdůrazňuje, co 24 hodin znamená v životním prostředí: „V době, kdy se koná akce 24 hodin v kyberprostoru, bude zničeno 31 507 akrů deštných pralesů, vymizí 74 druhů, do vzduchu bude odčerpáno 16 miliónů tun uhlíku a lidé vyrobí více než 700 tisíc tun odpadků.“

Foto: Profimedia.cz

Americký viceprezident Al Gore, ve funkci v době vlády Billa Clintona, se úšastnil akce 24 hodin v kyberprostoru. Projekt byl uveden jeho článkem o životním prostředí.

Gore upřednostnil internet v tom, že může pomoci tyto hrozby omezit či zcela zničit. A především, že pomáhá obyčejným lidem pochopit takovou hrozbu a naléhavost zachování našeho přirozeného světa. Akce 24 hodin měla lidem ale především ukázat, jak internet ovlivnil naše životy a jak je mění, to vše pomocí fotografií.

Projekt ukázal, jak se lidé podílejí na zdravotní péči, politice, vzdělání a na dalších oblastech, které se zabývají celosvětovou sítí. Lidé z týmu pracující na on-line projektu se nebáli poukázat na následky internetu, jako například šíření pornografie či popírání holocaustu. Drželi se toho, aby lidem u počítačů představili komplexní pohled vlivu webu na každodenní život člověka.

Zajímavosti 8. února

Svátek: Milada

Významné události:

1900 na Štrbském Plese se konalo mistrovství Evropy v rychlobruslení.

1902 na malém francouzském ostrově Martinik došlo k výbuchu sopky Montagne Pelée, o život přišlo přes 26 tisíc lidí.

1922 v Bílém domě je poprvé zavedeno rádio.

1952 Alžběta II. byla korunována na královnu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

1993 vznikla koruna česká.

Významná narození:

1828 Jules Verne, francouzský spisovatel (Cesta do středu Země, Dvacet tisíc mil pod mořem, Cesta kolem světa za 80 dní, Tajemný hrad v Karpatech).

1894 King Vidor, americký režisér a scénárista, pětkrát nominovaný na Oscara, 1979 obdržel Oscara za celoživotní dílo, nejznámějším dílem je Vojna a mír.

1925 Jack Lemmon, americký herec, dva Oscary z osmi nominací a šest Zlatých Globů z 22 nominací, jeho nejslavnější rolí je basista z Někdo to rád horké.

1929 Vlastimil Bedrna, český herec a dabér, pro TV daboval Homera Simpsona (Velká filmová loupež, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Krvavý román).

Nakonec Al Gore uvedl, že získáním kyberprostoru změníme způsob našeho přemýšlení, vytvoříme si změnu způsobu, jak budeme dál jednat. „Není to špatné pro denní práci, a to ani na jeden den v životě kyberprostoru.“

Reklama

Výběr článků

Načítám