Hlavní obsah

Kryl rodnou Kroměříž nesnášel. Dnes tam má dojemnou expozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky svíček se v den výročí sametové revoluce rozhořely v Kroměříži před domem, kde se už téměř deset let nachází unikátní a velmi emotivní expozice zdejšího rodáka, písničkáře Karla Kryla. Sousední klub Starý pivovar připravil na večer speciální krylovský program a Krylova expozice byla v pátek po celý den v obležení návštěvníků.

Expozice Karla Kryla v KroměřížiVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Morituri te salutant, Anděl, Bratříčku, zavírej vrátka a další slavné písně zní v několika tematicky zařízených místnostech expozice, která je velmi krásnou a důstojnou poctou rodného města Karlu Krylovi. Každá z místnosti je věnována buď jedné, nebo několika konkrétním písním.

Ohlasy jsou velmi pozitivní. „Máme tady tři tlustě popsané návštěvní knihy, lidé jsou při prohlídkách dojatí. Když během procházky městem nahlédnou dovnitř, jsou nadšení, protože něco takového vůbec nečekali,“ říká Jana Knapková, která stojí za vybudováním expozice a působí zde i jako průvodkyně.

Foto: Aleš Honus , Právo

Expozice odkazuje na nejznámější písně Karla Kryla

Právě ona byla tím, kdo organizoval první koncert Karla Kryla v jeho rodném městě v roce 1990. „Ten koncert se konal na zimním stadionu a přišlo tam tehdy pět tisíc lidí. Měla jsem možnost se s Karlem Krylem potkat a prošli jsme si spolu město. Od té doby jsme se potkali ještě několikrát,“ řekla s tím, že Kryl ke svému rodnému městu neměl dobrý vztah zejména proto, že jeho rodiče v padesátých letech byli tehdejším režimem těžce perzekvováni, stejně jako písničkář později.

Foto: Aleš Honus , Právo

Expozice připomínající Karla Kryla

„On Kroměříž doslova nesnášel a říkal mi, že je to nejhorší město na světě,“ dodala Knapková.

Přesto je teď město na svého rodáka hrdé a důkazem je právě expozice, která je součástí městského Domu kultury. „Odkaz Karla Kryla žije dál. Dobře to vidíme, když do expozice přijdou školní výpravy. U studentů gymnázií se určitý kulturní rozhled samozřejmě dá očekávat, ale i když tam přijde banda učňů, kluci si pod vlivem expozice zpívají Anděla; ty písničky znají,“ dodala Knapková.

Lidé oslavovali svátek 17. listopadu, zakončil ho Koncert pro budoucnost

17. listopad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám