Hlavní obsah

Zkráceným úvazkům se blýská na lepší časy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko patří v Evropské unii k zemím s nejnižším podílem pracovníků na částečný úvazek. Ve srovnání s vyspělými státy má vůbec nejnižší zaměstnanost matek s malými dětmi. Státem podporovaná sdílená místa by to mohla změnit, shodují se zástupci firem.

Foto: Profimedia.cz

Sdílená místa uvítají i rodiče pečující o malé děti. (Ilustrační snímek)

Článek

V roce 2019 mělo podle Eurostatu zkrácený úvazek šest procent českých zaměstnanců. Proti tomu ve Švédsku to byla pětina, v Německu a Rakousku kolem 27 procent a v Nizozemsku pracovalo na částečný úvazek 47 procent zaměstnanců. Průměr sedmadvaceti členských zemí EU přitom činil zhruba 18 procent.

Na sdílené místo 14 600 Kč měsíčně

Sdílená pracovní místa jsou v ČR uzákoněna od ledna. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) si od nich slibuje hlavně zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi, seniorů či absolventů škol.

Zaměstnavatelé, kteří sdílené místo zavedou, mají už od února od státu dostávat příspěvek až 14 600 korun měsíčně na každou pozici, o kterou se rozdělí více pracovníků. Podpora s využitím evropských dotací má být poskytována po dobu až šesti měsíců.

„Podpora sdílených pracovních míst u vybraných cílových skupin (lidé mladší 30 a starší 60 let, zdravotně postižení a pečující o malé děti a hendikepované) bude probíhat prostřednictvím projektu Flexi, který je spolufinancován z operačního programu Zaměstnanost,“ sdělil Právu mluvčí MPSV Vladimír Dostálek.

Částečné úvazky jsou šancí i pro zdravotně postižené

Finance

Projekt zatím počítá s alokací 262 milionů korun, což by v maximální možné míře zaručilo příspěvek pro tři tisíce sdílených míst. Cílem projektu je podle Dostálka podpořit větší soulad mezi soukromým a pracovním životem lidí, jakož i usnadnit vstup a udržení se na trhu práce těm, u nichž z různých důvodů dochází ke snížení pracovní schopnosti.

„Do projektu už lze vstupovat. V tuto chvíli se ještě dolaďují poslední technické detaily nutné pro hladkou realizaci projektu, nicméně se zaměstnavateli bude možné první dohody na sdílená pracovní místa uzavírat v řádu dní, nejpozději od poloviny února,“ dodal mluvčí.

Zaměstnavatelé to podle svých zástupců vítají a sdílení pracovních míst podporují.

„Od členských firem máme signály, že přemýšlí, jak by mohly tuto formu flexibilního zaměstnávání více využívat. Podle zkušeností ze zahraničí předpokládáme, že jedno pracovní místo by mohli sdílet například zaměstnanci v účtárnách a na recepcích, asistentky nebo pokladní,“ sdělila Právu mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Lenka Dudková.

Koho stát podpoří
Příspěvek na sdílené místo se má vztahovat na lidi se zdravotním postižením, osoby starší 60 let, mladé lidi do 30 let a na ty, kteří pečují o dítě do věku 10 let, nebo na hendikepované.
Sdílená místa tak mají pomáhat například rodičům s malými dětmi v návratu do práce po rodičovské dovolené nebo k udržení kontaktu se zaměstnavatelem během ní.
Umožní také zůstat v pracovním procesu seniorům, kteří chtějí pracovat, ale již ne na plný úvazek, nebo osobám, které pečují o své blízké, popřípadě usnadnit nástup do práce čerstvým absolventům.
Maximální výše příspěvku je 14 600 korun měsíčně na jedno sdílené pracovní místo. Pokud na něm budou pracovat zaměstnanci nespadající do cílové skupiny, příspěvek bude poměrně krácen.
Zdroj: MPSV

Dodala, že podnikům může sdílené místo posloužit i při generační obměně, kdy si odcházející zaměstnanec předává zkušenosti se svým nástupcem.

Zaměstnavatelé podporu využijí

Podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira je pravděpodobné, že i s ohledem na současnou ekonomickou situaci budou zaměstnavatelé podporu na zavádění sdílených míst využívat.

Institut sdíleného pracovního místa podle Dira znamená pro zaměstnavatele i určité komplikace. „Jde například o organizování práce – součet pracovních úvazků nesmí překročit jeden pracovní úvazek, takže je třeba vyřešit předávání úkolů, dále je tu třeba problém výpovědi nebo ukončení dohody jedním ze zaměstnanců,“ doplnil.

Sdílená místa dlouhodobě podporují i odbory. „Dlouhodobě říkáme, že každá podpora flexibilních forem zaměstnání je dobrá. Nemyslím si ale, že by zrovna tento druh podpory v současné době mohl nějak zásadně pomoci situaci na pracovním trhu. Prioritu vidím spíše v podpoře směřující do pracovních míst jako takových – ať už jde o Antivirus, nebo kurzarbeit,“ řekl Právu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Finále kurzarbeitu bude ostré

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám