Hlavní obsah

Zdraží dětské skupiny i domovy pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlouběji do kapsy musejí sáhnout rodiče malých dětí navštěvujících dětské skupiny, ale i senioři a hendikepovaní v pobytových zařízeních. Všude stoupnou poplatky.

Foto: Profimedia.cz

Navýšení plateb se týká dětí do tří let věku

Článek

V případě dětských skupin se maximální úhrada placená rodiči v lednu zvýší ze 4720 na 5060 korun měsíčně. „Náklady se zvedají a v některých případech by službu nebylo možné z finančních důvodů dále poskytovat,“ vysvětlilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podle provozovatelů výdaje narostly víc, než o kolik si připlatí klienti. „Nájem, mzdy a energie se navýšily neúměrně více,“ řekla šéfka Asociace provozovatelů dětských skupin Daniela Celerýnová.

Obavy o fungování

Od ledna se také zvýší maximální ceny v domovech pro seniory, hendikepované, v týdenních stacionářích či azylových domech.

„Růst provozních nákladů je markantní zejména u pobytových sociálních služeb a jejich poskytovatelé mají oprávněné obavy, že zanedlouho nebudou schopni zajistit fungování,“ uvedlo ministerstvo.

Pobyt v domově s celodenní stravou stojí teď nejvýš 515 korun za den, nově to může být až 560 korun. Obyvatelům domovů ale musí po úhradě zůstat 15 procent jejich příjmu, obvykle důchodu. U řady z nich se tak maximální nastavené ceny vůbec nevyužijí.

Za celodenní stravování s minimálně třemi hlavními jídly se nyní platí nejvýš 235 korun. Od ledna to může být až 255 korun. Za oběd pak lidé dají až 115 korun místo dosavadních 105 Kč.

Poslanci chystají milostivé léto na dluhy za zdravotní pojištění

Finance

Výběr článků

Načítám