Hlavní obsah

Začalo to jízdou načerno v MHD a skončilo dražbou jejich domu

Právo, Josef Koukal

K tomu, jak se dostat do finančních potíží, není třeba žádný zvláštní talent. Pár neuvážených rozhodnutí a trocha smůly přivedly až k osobnímu bankrotu i manžele Vyjídákovy z Běrunic nedaleko Poděbrad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na začátku asi byla nezaplacená jízdenka. To je pravda. Nicméně teď mám dluhů už tolik, že jsem se dostal do kolotoče, kdy sháním podklady pro insolvenční řízení,“ svěřuje se 39letý Jan Vyjídák.

Jeho dům v Běrunicích se měl minulý týden dražit v pražské exekutorské kanceláři Miloslava Zwiefelhofera kvůli dluhu 968 korun s příslušenstvím u pražské firmy Tessile ditta, která ve velkém skupuje pohledávky pražského dopravního podniku za nezaplacené pokuty v MHD.

Tři exekuce

Z dražby však na poslední chvíli sešlo. Česká spořitelna podala na Vyjídákovu o čtyři roky mladší manželku Janu insolvenční návrh, a dluhy, které rodina má, se budou řešit cestou insolvenčního práva.

Mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová odmítá, že by likvidační dražbu rodinného domu nařídily soudy jen kvůli banální pokutě za černou jízdu.

„Zmiňované řízení nařídil Okresní soud v Nymburku 1. srpna 2012, a to pro jistinu 968 korun, úroky z prodlení 7,75 procenta, náklady na advokátní zastoupení věřitele v nalézacím řízení ve výši 2 220 korun, dále pro náklady věřitele v exekuci a náklady exekučního řízení,“ připustila mluvčí komory.

Jenže podle Centrální evidence exekucí čelí Vyjídák celkem třem exekucím a jeho závazky činí jeden a půl miliónu korun.

„Soudní exekutor se samozřejmě nejprve pokusil vymoci tuto částku (devět stovek za pokutu, pozn. red.) prioritními způsoby – vydal exekuční příkazy k ‚obstavení‘ bankovních účtů dlužníka, ke srážkám ze mzdy či k přikázání jiných pohledávek,“ podotkla Báčová. Tento postup však k uhrazení dluhu nepomohl.

Cesta, která vedla k zadlužení manželů, souvisí s domem na středočeském venkově. Manželé ho koupili jako starší nemovitost s tím, že si domek zrenovují. Jenže přecenili vlastní síly.

„Měl jsem dobře placenou práci, nabral jsem si půjčky, protože jsme potřebovali barák renovovat, a pak jsem o zaměstnání přišel. Půjčovali jsme si na topení, abychom do domu zavedli plyn, na čerpadlo do studny, stavební materiál,“ řekl Právu Vyjídák.

„Ten dům je někdy ze začátku minulého století. Netušili jsme, že na něm bude takové práce. Tímhle způsobem jsme se zadlužili a už to nešlo zpátky,“ podotkl neúspěšný investor.

Dnes je budova na první pohled neobydlená a chátrá. Manželé si pronajali byt v Praze a vedle placení nájmu si už investice do domu dovolit nemohou.

„Není tam práce“

„Na té nemovitosti už mi nezáleží, do tamního kraje se už vracet nehodlám. Není tam práce,“ dodal s tím, že právě v osobním bankrotu, kterému nyní rodina čelí, vidí možnost, jak se dluhů jednou provždy zbavit.

Osobní bankrot neboli oddlužení je podle insolvenčního zákona způsob, jak se zbavit dluhů, které už dotyčný nemůže splácet. Podmínkou je, že musí mít práci a musí být schopen do pěti let splatit alespoň třicet procent dlužné částky.

Celou dobu osobního bankrotu si musí vystačit s takzvaným nezabavitelným minimem. Při příjmu 20 tisíc korun čistého měsíčně činí zhruba 11 tisíc korun. Zbytek příjmu je strháván na splácení dluhu a odměnu insolvenčního správce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám