Hlavní obsah

Výhodný úrok na spořicím účtu? Splňte naše podmínky, požadují banky

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Úroky na spořicích účtech už zdaleka nejsou, co bývaly. A navíc banky, které vklady klientů úročí nejvýhodněji, pro jejich poskytnutí požadují splnění různých podmínek. Tak například u Zuno a Equa banky si musíte zřídit běžný účet. Všechny banky shodně výhodně úročí jen určitou výši vkladu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Úroky na spořicích účtech klesly pod dvě procenta.

Článek

Spořicí účty má v současné době v nabídce prakticky každá banka. V textu jsme se však zaměřili jen na šest bank, které klientům vklady zhodnocují nejvyšším úrokem. Jenže i ten nedostane úplně každý.

Air Bank: od srpna výhodný úrok do 1 miliónu

V současné době mohou klienti Air Bank dosáhnout maximálně na 1,6procentní zhodnocení svých vkladů. Tato sazba platí od června, kdy banka snížila do té doby platnou sazbu 1,8 procenta o 0,2 procentního bodu.

Od srpna ale klienty potká další změna, tzv. TOP3 garance (záruka, že úročení spořicího účtu Air Bank bude vždy mezi třemi nejlepšími na trhu) se bude vztahovat na zůstatky do jednoho miliónu korun. Vše nad tuto hranici bude banka úročit sazbou 0,7 procenta.

Equa banka: povinný běžný účet i za 99 měsíčně

Už se stalo téměř pravidlem, že Air Bank mají s Equa bankou prakticky shodné úrokové sazby. Také Equa v červnu snížila 1,8procentní úrokovou sazbu na současnou úroveň 1,6 procenta. A stejně jako Air Bank výhodně úročí jen určitou část vkladu - maximálně 1,25 miliónu korun.

Ovšem tím jejich podobnost končí. Noví klienti si totiž musí ke spořicímu účtu sjednat i běžný účet, a to i v případě, že chtějí u banky jen výhodně spořit. A pokud nebudou mít měsíční obrat alespoň deset tisíc korun, nebo zůstatek účtu nebude alespoň 100 tisíc korun, budou muset za vedení nechtěného běžného účtu zaplatit měsíční poplatek 99 korun. Splní-li dané podmínky, běžný účet mají zdarma.

mBank: Dvě procenta jen při platbě kartou 4 tisíce

Až na dvě procenta měsíčně mohou dosáhnout klienti mBank, kteří si sjednají Spořicí účet eMax plus. Sazba se ale vztahuje jen na zůstatky do 100 tisíc korun a zároveň musíte každý měsíc platebními kartami uhradit u obchodníků alespoň čtyři tisíce korun.

Přehled nejlépe úročených spořicích účtů
BankaVýše roční úrokové sazby (v %)Podmínky pro přidělení výhodné úrokové sazby
Air Bank1,6od srpna 2013 pro vklady do 1 miliónu korun
Equa banka1,6pro vklady do 1,25 miliónu korun, nutný běžný účet
mBank2pro vklady do 100 tisíc korun a při útratě platebními kartami  alespoň 4 tisíce korun měsíčně (účet eMax plus)
Sberbank1,73pro vklady do 150 tisíc korun
Wüstenrotaž 1,9Wüstenrot Spořicí účet G - základní sazba 1,5 %, při fixaci vkladu na 3, 6, 9 a 12 měsíců se sazba zvýší o úrokový bonus 0,1 až 0,4 % - platí do 4. srpna 2013, pro vklady od 30 tisíc do 3 miliónů korun
až 1,4Wüstenrot Spořicí účet H - základní sazba 1 %, při fixaci vkladu na 3, 6, 9 a 12 měsíců se sazba zvýší o úrokový bonus 0,1 až 0,4 % - platí od 5. srpna 2013
až 1,6Wüstenrot Spořicí účet A až G - základní sazba 1,2 %, při fixaci vkladu na 3, 6, 9 a 12 měsíců se sazba zvýší o úrokový bonus 0,1 až 0,4 % - platí od 15. září 2013
Zuno1,5pro vklady do 750 tisíc korun, vklad není úročen v měsíci, ve kterém dojde k výběru, nutný běžný účet (účet Spoření Plus)
Zdroj: banky; údaje platné k 24.7.2013

Sberbank: 1,73 procent do 150 tisíc korun

I Sberbank (původně Volksbank) omezuje výhodný úrok 1,73 procent ročně jen na vklad do 150 tisíc korun měsíčně. „Zůstatek nad tuto částku úročíme 0,73 procenta,” uvedla pro Právo Lucie Hálová ze Sberbank.

Wüstenrot: Výhodný spořicí účet jen do 4. srpna

Jen do 4. srpna nabízí Wüstenrot Spořicí účet (G) s úrokovou sazbou až 1,9 procenta. Na tu dosáhnete v případě, že si vklad zafixujete na rok. Banka úrokovou sazbu dělí na dvě části - základní a úrokový bonus. Základní sazba je nyní 1,5 procenta. „Při fixaci vkladu na tři, šest, devět, nebo 12 měsíců se úroková sazba zvyšuje o úrokový bonus, jeho výše je garantována po celou dobu fixace. Při fixaci vkladu na 12 měsíců činí bonus 0,4 procenta ročně,” vysvětlila pro Právo princip úrokového bonusu Helena Dušková z Wüstenrot.

Od 5. srpna zavádí banka pro nové klienty Spořicí účet (H) se základní úrokovou sazbou 1,2 procenta ročně. Výše bonusového úroku při fixaci vkladu na tři, šest, devět a 12 měsíců je 0,1 až 0,4 procenta ročně.

Od 15. září Wüstenrot sníží úrokovou sazbu u Spořicího účtu (A až G), přičemž základní úroková sazba klesne na 1,2 procenta ročně. Výše bonusového úroku u jednotlivých fixací vkladu zůstává stejná.

Aktuální úroková sazba se vztahuje jen na zůstatky ve výši od 30 tisíc do tří miliónů korun. Zůstatek do 29 999 korun a nad tři milióny korun je úročen sazbou 0,1 procenta.

Zuno: Úrok 1,5 procenta jen když nevyberete

I Zuno nedávno (počátkem července) snížila úrokovou sazbu z 1,7 na 1,5 procenta. Ta platí pro Spoření Plus a zůstatek do 750 tisíc korun. „Pokud klient vybere ze Spoření Plus nějaké peníze, nebo pokud Spoření Plus zruší, nezapočítáme mu v daném měsíci úrok,” upřesnil pro Právo Lukáš Tomis ze Zuno.

Banka nabízí ještě jeden spořicí produkt Spoření s úrokovou sazbou jedno procento ročně. Tento účet je bez omezení a bez jakýchkoliv podmínek.

Zuno zřízení spořicího účtu podmiňuje založením běžného účtu. Jeho vedení je zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám