Hlavní obsah

Vybírat malé částky z bankomatu v cizině se nevyplatí

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumů sice většina Čechů vozí do zahraničí platební debetní karty, ale zpravidla hlavně kvůli výhodným platbám u obchodníků, které jsou bez poplatku. Výběry z bankomatů naši dovolenkáři obvykle považují za příliš drahé, a tak jim karta slouží hlavně pro jistotu, kdyby jim došly valuty.

Foto: Profimedia.cz

Poplatky za výběry z bankomatů v zahraničí jsou poměrně vysoké.

Článek

Například respondenti nedávného průzkumu společnosti Cetelem ovšem i přiznávali, že nemají znalosti o konkrétní výši poplatků. Jak to tedy vlastně s výběry z bankomatů v cizině je?

Poplatky za výběry z bankomatů v zahraničí jsou opravdu poměrně vysoké a mohou zvláště při opakovaných výběrech naskákat do značných částek, na druhé straně mají výběry hotovosti z bankomatů velké přednosti. Jsou pohodlné a udržují hotovost na rozumné úrovni.

To ocení například dovolenkář, který hotovost nemůže mít pod stálou kontrolou. Jestliže například někdo chce strávit pobyt na pláži a koupat se, tak může buď nechat peníze s nemalým rizikem v hotelovém pokoji, nebo si pronajmout trezor. Ten ale zpravidla přijde na víc než jeden či dva výběry z bankomatu za dobu dovolené.

Poplatek si vždy spočítejte předem 

Každý majitel karty by měl přesně znát, jak je poplatek konstruován, a tomu přizpůsobit výši a četnost výběru. Tím se dá hodně ušetřit.

Například zdánlivě nejvyšší poplatek za výběr (2,5 %, min. 80 Kč), který má v naší tabulce LBBW Bank CZ, znamená, že při výběru valut za 5000 korun zaplatíme poplatek 125 korun a za výběr valut za 10 000 korun pak 250 korun.

Výhoda je, že když místo jednorázového výběru 10 000 korun dvakrát vybereme 5000 Kč, výsledný poplatek bude stejný. Například poplatek stanovený jako 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky (např. GE Money, Raiffeisenbank, UniCredit Bank) znamená, že při výběru za 5000 a 10 000 korun uhradíme bance 125 a 150 korun. Při výběru např. 4000 korun uhradíme ale více než v LBBW.

Vzhledem k tomu, že banky často v poplatku počítají v nějaké podobě s fixní částkou, je samozřejmě výhodné volit co nejmenší počet výběrů.

Sazba poplatku Komerční banky – 1 % min. 100 Kč – je u vyšších vybíraných částek také výhodná. Za valuty za 10 000 korun zaplatíme poplatek 100 korun, což je přijatelné.

Česká spořitelna má pevný poplatek 125 korun za výběr bez ohledu na výši částky. I zde se proto vyplatí vybírat méně často a spíše větší sumy.

U menších bank není problém s poplatkem žádný – často se vejdete i do stokoruny. U Air Bank za výběr v zemích Evropské unie platíte jen 25 Kč nebo je výběr zdarma (u klientů s tzv. velkým tarifem). V zemích mimo Unii se za výběr platí stovka. Equa bank vybírá jen 9 korun a Zuno bank 80 korun.

Někteří klienti se slevami 

Přestože klienti velkých bank platí za výběr z bankomatu v cizině větší částky, někdy mohou mít slevu z toho titulu, že jejich banka patří do velké finanční skupiny.

Např. klienti UniCredit Bank zaplatí kdekoli na světě při výběru z bankomatu skupiny UniCredit Group pět korun. Těch je na 20 000 ve 22 zemích. 

Najdete je například v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, Itálii, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Srbsku, Ukrajině a Turecku.

Klient České spořitelny zase platí při výběru z bankomatů skupiny Erste Bank šest korun. Ty lze najít v Rakousku, Slovensku, Chorvatsku, Maďarsku, Srbsku, Ukrajině, Rumunsku a v Moldavsku. Klienti ČSOB vybírají z bankomatu ČSOB na Slovensku 6 Kč a klienti Poštovní spořitelny 5 Kč. 

Vyplatí se před odjezdem na dovolenou zjistit na webu, kde jsou tyto bankomaty umístěny i v místě vašeho pobytu.

V některých případech je úleva spojena s konkrétním účtem či druhem karty. 

Například klienti Raiffeisenbank s účtem eKonto Komplet, což je hlavní účet banky, neplatí při výběru z bankomatu v cizině žádný poplatek. Klienti Sberbank CZ, kteří jsou majiteli Holiday karty, platí za výběr jen 29 korun.

Výběr z bankomatu v cizině (příklady, Kč)
Air Bank 1)25 – 0 – 100 Kč
Česká spoř. 2)125 Kč
ČSOB 3)80 Kč + 0,5 %
Equa Bank9 Kč
GE Money B.100 Kč + 0,5 %
Komerční b. 4)1 %, min. 100 Kč
LBBW Bank2,5 %, min. 80 Kč
Pošt. spoř.5)80 Kč + 0,5 %
Raiffeisenb.6)100 Kč + 0,5 %
Sberbank7)75 Kč + 0,5 %
UniCredit B.8)100 Kč + 0,5 %
ZUNO 9)80 Kč
*platební debetní kartou, 1) 25 Kč v zemích EU (0 Kč u velkého tarifu), 100 Kč v ostatních zemích,2) při výběru z bankomatu kterékoli banky skupiny Erste Bank 6 Kč, 3) výběry v SR z bankomatu ČSOB 6 Kč, 4) u G2 karty 1 výběr měsíčně zdarma, 5) 5 Kč z bankomatu ČSOB na Slovensku, 6) majitel účtu eKonto zdarma, 7) majitel Holiday karty 29 Kč, 8) 5 Kč při výběru z bankomatu skupiny UniCredit Group, 9) Pokud má klient Účet Plus, stojí výběr 68 Kč, a když k tomu provede platby kartou aspoň za 5000 Kč měsíčně, výběr má zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám