Hlavní obsah

Vidina rychlého zisku připravuje méně zkušené investory o velké peníze

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahraničí je nabídka pro investování nesrovnatelně pestřejší, než v Česku, jenže nejen v tuzemsku, ale i v cizině můžete snadno narazit na neseriózní obchodníky, kteří vás namísto zhodnocení o peníze připraví.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Méně zkušení investoři se mnohdy nechají zlákat vidinou neobvykle vysokého zhodnocení za krátký čas. Nedívají se s rozmyslem kolem ani na to, koho mají před sebou a za co reálně platí.

Diamantová fata morgana

Například nabízené roční zhodnocení kolem 20 % dnes vyvolává značné pochybnosti, byť může být vše v pořádku. Tyto diskuze se vedou třeba kolem diamantů. „Naděláte na tom jmění. Během půl roku můžete vydělat několik desítek tisíc korun,“ říkají jedni, kteří s nimi obchodují.

„Je to jen bublina. Reálné zhodnocení je kolem tří, maximálně sedmi procent ročně a musíte investovat opravdu hodně peněz do těch nejkvalitnějších kamenů, aby se vám to vyplatilo. Je to jen doplněk pro ty nejbohatší“, varují někteří investiční poradci a privátní bankéři.

Co se týče obchodníků a investičních poradců, nikdy nespěchejte, než jim svěříte své finance, nenechte se strhnout časovým tlakem, že „jen právě teď do oné výjimečné investice století jděte, jinak za hodinu už bude pozdě.“ Nebude.

Zneužití informací a fabulace

Zázraky o rychlém pohádkovém bohatství se většinou nedějí. Spíše naopak. Ti co umí v investicích chodit, především na světových burzách, si navíc dopomáhají k obrovským ziskům tak, že vědí o mnoho dříve více než ostatní, mnohdy vyfabulují situaci vedoucí k pádu akcií, aniž to má reálný důvod například ve zhoršujícím se odbytu daného podniku; zkrátka dokáží tak s hodnotou akcií zacloumat a přitom menší, méně zkušené investory oškubat.

Komu tedy vlastně důvěřovat, když investujete?

Licence a dohled

Především se zajímejte, zda má obchodník licenci, kterých je několik druhů. Na nejvyšším stupni je bankovní licence. I proto si lidé drží své úspory v bankách, protože banky jsou nejsilněji regulované a zároveň nejtransparentnější.

Bankovní licenci mají na našem i zahraničním trhu samozřejmě všechny banky. Obchodníci s cennými papíry mají licenci obchodníka s cennými papíry. Licenci mohou získat i různé investiční společnosti.

Pokud jde o dohled nad jednotlivými subjekty, v Česku jsou všechny banky i obchodníci s cennými papíry pod dohledem ČNB. Pokud jde o pobočky zahraničních bank nebo obchodníků s cennými papíry, všechny jsou pod dohledem ČNB a příslušného orgánu (Komise pro cenné papíry či burza) v jejich zemi.

Rozhodně nesvěřujte své finance firmám z offshore destinací nebo společnostem bez licencí, které jsou bez jakéhokoliv dohledu.

Investiční rozhodnutí by měla být prováděna na základě chladné kalkulace, nikoliv pod vlivem psychologického nátlaku
Karol Piovarcsy, Saxo Bank

Zajištění investic

Druhým důležitým faktorem pro výběr partnera pro vaše investice je ručení. U českých brokerů nebo bank je ručení omezené na 90 % ztraceného majetku, nejvýše však 20 000 eur.

Institucí, která ručí za majetek klientů v případě, že obchodník není schopen dostát svým závazků, je Garanční fond obchodníků s cennými papíry (GFOCP).

U zahraničních subjektů na českém trhu se výše ručení liší podle země původu.

Investování není o tom koupit a pak zase prodat akcie jedné energetické nebo telekomunikační společnosti. Smysl má vytvářet investiční strategie.
Jaroslav Brzoň, BBI

Při výběru se vyhněte subjektům, které se na vás snaží tlačit a prodávají vám svoje doporučení typu „rychle otevřete obchod, abyste mohl nakoupit“. Jde o tzv. cold calling. Nejde o případ, kdy vám někdo zavolá a představí sebe a svůj produkt. Ale o případy, kdy vám obchodník volá několikrát do týdne a vnucuje vám svůj produkt nebo vás tlačí do uskutečnění obchodu.

„Investiční rozhodnutí by měla být prováděna na základě chladné kalkulace, nikoliv pod vlivem psychologického nátlaku,“ radí Karol Piovarcsy ze Saxo Bank.

Samozřejmě se zajímejte o rozsah produktů a služeb. „Nabídka investičních příležitostí je v zahraničí mnohem pestřejší než u nás; než to co obvykle nabízejí v tuzemsku působící banky. Investování není o tom koupit a pak zase prodat akcie jedné energetické nebo telekomunikační společnosti. Smysl má vytvářet investiční strategie na míru z toho, co se nabízí na světovém trhu; ne jen nakoupit dva tři akciové tituly,“ vysvětluje Jaroslav Brzoň ze společnosti BBI.

Pozor na skryté poplatky

Žádný subjekt by neměl mít skryté poplatky. Na webu či v jiných podkladech by mělo být jasně dáno, jak se jednotlivé operce zpoplatňují. „Dávejte si pozor na přeprodávání vašeho akciového portfolia, tedy že obchodník bez rozmyslu akcie prodává a zase kupuje, aby vydělal na transakčních poplatcích,“ připomíná Brzoň.

Požadujte likviditu

Vysoká a stálá likvidita vám umožní v kteroukoliv denní dobu zrealizovat váš pokyn přesně podle toho, jak se vyvíjí trh. Poznáte to velmi jednoduše tak, že si kliknete na cenu, za kterou chcete realizovat obchod, ale ta je ve finále úplně jiná. Je dobré vyzkoušet si to u jednotlivých institucí a vybrat si partnera, který je vám schopný cenu zabezpečit. Pokud nabízená cena není „živá“, celý smysl online obchodování se ztrácí.

„S tímto problémem se setkáte například při obchodování akcií na pražské burze. Zadáte objednávku, ale někdy se čeká delší dobu, než je spárována s protistranou. Cena akcie se mezitím může změnit,“ říká Karol Piovarcsy ze Saxo Bank.

V případě online investování posuzujte platformu, kterou vám váš partner pro obchodování nabízí. Vhodné jsou k tomu demo účty. Zvláště na zahraničních webech najdete řadu diskusí ohledně kvality obchodních platforem a zkušeností investorů s nimi.

Anketa

Vyplatí se podle vás i letos investice do zlata, drahých kovů a potravinářských komodit?
ANO
63,2 %
NE
36,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 114 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám