Hlavní obsah

Většina českých dětí už odmala hospodaří s vlastními penězi

Novinky, bab

Čtyři z pěti školáků už prakticky od první třídy dostávají od rodičů kapesné. Jeho výše se pochopitelně liší v závislosti na věku dítěte. Zatímco nejmenší děti se každý měsíc učí hospodařit zhruba se stokorunou, ty starší už mají od rodičů na přilepšenou i částky mnohonásobně vyšší.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrné měsíční kapesné dětí v Česku

Článek

Jak ukázal aktuální průzkum Poštovní spořitelny, naprostá většina rodičů (tři čtvrtiny oslovených) se svým dětem již odmala snaží vštěpovat základy finanční gramotnosti.

Jedním z jejích základních principů je znalost zacházení s penězi, resp. to, jak správně nakládat s příjmy a hlavně mít pod kontrolou výdaje. A právě kapesné od rodičů je prostředkem, který děti může naučit, jak s penězi zacházet.

Rodiče si toho jsou vědomi, čtyři pětiny z nich tak svým dětem prakticky od doby, kdy nastoupily do první třídy, nějakou tou korunou pravidelně přilepšují. A nejedná se přitom o malé částky.

Nejmenší školáci do 10 let dostávají od rodičů v průměru 127 korun měsíčně, děti mezi jedenáctým až patnáctým rokem pak v průměru 343 korun měsíčně. Starší školáci i začínající studenti starší 15 let pak každý měsíc mohou počítat s kapesným v průměrné výši 842 korun.

„Čím dříve se děti začnou seznamovat s hodnotou a funkcí peněz, tím lépe. Důležitější než výše kapesného je ale jeho pravidelnost,“ uvedl Přemysl Hanzelka z Poštovní spořitelny.

Třetina školáků má bankovní účet

Každý třetí školák má už také svůj vlastní účet v bance. Rodiče ho svým dětem zakládají v průměru kolem devátého roku života, tedy zhruba ve druhé až třetí třídě.

Platební karta ale u dětí stále ještě běžná není, ačkoli je banky nabízejí už od osmi let. Celkem ji podle průzkumu má necelá pětina školáků a v průměru kartu dostávají až v 14 letech.

Děti vlastnící platební kartu, dostávají průměrné kapesné ve výši 591 korun, zatímco průměrná výše kapesného u dětí bez karet je 316 korun.

Anketa

Dáváte svým dětem pravidelně kapesné?
Ano
61,4 %
Ne
38,6 %
Celkem hlasovalo 651 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak spořit dětem

Mnozí rodiče či prarodiče se již od raného dětství snaží svým dětem či vnoučatům zajistit jednodušší start do života a ukládají jim peníze stranou. Produktů,...

Výběr článků

Načítám