Hlavní obsah

Průzkum: Desetina dospělých dětí rodičům finančně přispívá

Novinky, bab

Většina dospělých Čechů žijících v samostatné domácnosti je v pravidelném kontaktu se svými rodiči. Ovšem o jejich starostech s domácností i o tom, zda finančně vystačí, lidé moc nevědí. Jen dvě pětiny Čechů svým rodičům pomáhají, ať už finančně či s údržbou domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rodinné vztahy v Česku jsou pevné a pro naprostou většinu lidí je samozřejmostí být v pravidelném kontaktu se svými rodiči. Průzkum NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS) ukázal, že jednou za dva týdny nebo častěji se s rodiči vídá 56 procent dotázaných.

Naproti tomu pouze dva lidé ze sta své rodiče nenavštěvují vůbec, stejný počet je vídá maximálně jednou do roka.

Domácnost rodičů: pro děti velká neznámá

„Přestože s rodiči míváme pravidelný kontakt, o jejich starostech s domácností toho příliš nevíme. Téměř polovina dotázaných v našem průzkumu totiž odpověděla, že vůbec neví, v jaké výši se pohybují náklady rodičů na bydlení,“ uvedla Lenka Molnárová, tisková mluvčí RSTS.

Jen zhruba každý desátý oslovený je schopen říct, kolik jeho rodiče dají měsíčně za bydlení. Dvě pětiny mají přibližnou představu, ovšem téměř polovina lidí to neví vůbec.

Na chod domácnosti svým rodičům přispívá desetina lidí, s údržbou pak pomáhá další třetina. Celkem 56 procent Čechů však rodičům nijak nepomáhají.

„V situaci, kdy náklady na pořízení vlastního bydlení jsou opravdu vysoké, není divu, že lidem už nezbývají prostředky na finanční podporu svých rodičů,” dodala Molnárová.

Anketa

Pomáháte svým rodičům s chodem jejich domácnosti?
Ano, přispívám jim finančně.
20 %
Ano, pomáhám jim s údržbou.
32 %
Nepomáhám.
28 %
Rodiče už nemám.
20 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám