Hlavní obsah

Vánoce se blíží, firmy shánějí desetitisíce brigádníků

Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Poptávka firem po brigádnících je před letošními Vánocemi vyšší než v předchozích letech. Podle průzkumu Práva a Novinek je největší sháňka po sezónních pracovnících tradičně v obchodech a přepravních společnostech. Podle personálních agentur firmy do prosince nabídnou kolem dvaceti tisíc brigádnických míst.

Foto: Petr Horník, Právo

Největšímu náporu čelí před Vánoci zásilkové a přepravní společnosti.

Článek

Například největší světový e-shop Amazon v Česku na začátku listopadu oznámil, že do svého nového distribučního centra v Dobrovízi, které je v provozu od září, hledá kvůli předvánočním prodejům 2500 brigádníků.

„Už jsme jich přijali přes 1400, základní plat je 110 korun za hodinu. Tito lidé by měli pomoci se zpracováním objednávek, jejichž počet v předvánočním období výrazně roste,“ řekl Právu mluvčí Amazonu v ČR Karel Taschner. V dobrovízském distribučním centru už přitom podle něj pracuje 1500 stálých zaměstnanců.

Internetové prodeje v Česku vzrostly za rok téměř o pětinu. Pokračující boom nakupování přes počítače, tablety a mobily zvyšuje tlak na samotné e-shopy, ale i na přepravce zboží.

„Některé segmenty, jako obchody, zasílatelské služby, nebo i pošta výrazně navyšují počty zaměstnanců. Někteří až na dvojnásobek. Vánoce dají možnost přivýdělku až pro dvacet tisíc lidí,“ odhadl Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower.

V rostoucím počtu volných pracovních míst se podle něj neodráží jen předvánoční sezóna, ale i dobrá kondice české ekonomiky. Brigádníci si prý také vydělají až o čtvrtinu víc než loni. „Lidé mají mnoho alternativních nabídek, což způsobuje cenový boj na trhu práce. Firmy musí brigádníkům platit až o 20 korun na hodinu víc,“ uvedl Halbrštát.

Odměny brigádníků se teď podle personalistů obvykle pohybují mezi 70 a 100 korunami na hodinu. Hodinová sazba minimální mzdy, pod kterou zaměstnavatel nesmí jít, činí 55 Kč.

Ježíšek to sám nezvládne

Napilno budou mít před Vánoci jako každý rok na poštách. Loni největší tuzemskou třídírnou v pražských Malešicích prošlo v době adventu i 200 000 balíků denně. Česká pošta na třídění zásilek a další činnosti celkem nabrala po celé republice zhruba 2000 brigádníků. Kolik jich nakonec přijme letos, zatím nechce vedení společnosti odhadovat.

„Pro Českou poštu je předvánoční provoz nejnáročnějším obdobím v roce. Stejně jako v minulých letech budeme přijímat brigádníky, abychom vykryli zpracování zvýšeného objemu zásilek v tomto období,“ sdělil Právu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Kolik pošta brigádníkům platí, nechtěl stejně jako zástupci většiny firmy uvést s tím, že jde o interní záležitost společnosti. Konkurenční PPL má podle své mluvčí Petry Sejpalové 800 zaměstnanců, brigádu se teď chystá nabídnout zhruba třem stovkám lidí. „Půjde nejčastěji o řidiče a manipulanty na depech,“ doplnila Sejpalová.

Práce na pokladnách i ve skladech

Brigádníci se mohou ucházet o práci také v maloobchodních řetězcích. „O brigádníky máme v předvánočním a vánočním období zájem. Zájemci se mohou obracet nejlépe přímo tu "svou" prodejnu, kde jim budou poskytnuty podrobné informace,“ sdělil Právu mluvčí řetězce Kaufland Michael Šperl. Podobnou odpověď pak poskytli třeba i zástupci prodejen Tesco, Albert, Billa či Lidl.

„Počty brigádníků se odvíjejí podle potřeby našich jednotlivých obchodů. Letos budou mírně vyšší. Mzda brigádníků je srovnatelná se mzdou našich zaměstnanců. Nejčastěji se jedná o práci na pokladnách, na obsluhovaných pultech a při doplňování zboží. Brigádníky přijímáme i na noční směny,“ uvedl pro Právo mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Na předvánoční nárůst prodejů v kamenných obchodech i v e-shopu se chystá i prodejce elektroniky Datart. „V prodejnách zaměstnáváme brigádníky například jako prodavače a skladníky, v centrálním skladu pak jako závozníky a skladníky. V centrálním skladu v tomto období potřebujeme odbavit mnohem více zásilek stejně rychle jako po zbytek roku,“ informovala Právo mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

Výdělek brigádníků podle ní závisí jednak na obtížnosti práce, kterou vykonávají, a také na jejich šikovnosti a dosažených výsledcích.

Přivýdělek se nabízí i  v dalších odvětvích

Zvýšenou poptávku po brigádnících hlásí vedle obchodníků i přepravců i bezpečnostní agentury. „V předvánočním období musíme zvedat naše personální kapacity až o 30 procent, abychom vykryli množství našich zakázek. Brigádníky hledáme hlavně na hlídání skladů a obchodů,“ uvedl Jan Peroutka z bezpečnostní agentury Securitas.

Podle Tomáše Surky z personálně-poradenské společnosti McROY Czech jsou brigádnická místa také v tiskárnách a v dalších oborech polygrafie, kde připravují jako dárky k Vánocům fotoknihy, přání, dárkové kalendáře, tisknou se pozvánky na večírky i výroční zprávy.

„Rok od roku se pracovní nabídka tiskáren rozšiřuje. Lidé najdou uplatnění v profesích jako lepič, kompletář na lince či expeditor,“ řekl Surka Právu.

Brigádnická místa se nabízejí také v gastronomii. „V tuto chvíli nabízíme řádově stovky pozic v restauracích po celém Česku,“ uvedla mluvčí společnosti McDonald´s Zuzana Svobodová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám