Hlavní obsah

Úrazy mužů jsou častější a závažnější, mívají však méně trvalých následků

Novinky, bab

Muži se zraní častěji než ženy. 60 procent úrazů s nutností lékařského ošetření se totiž stane právě jim. Díky tělesné konstituci však muži vydrží více a trvalé následky v případě těžkých úrazů u nich nejsou tak časté jako u žen.

Foto: Profimedia.cz

Muži se často zraní i v domácím prostředí, třeba při štípání dřeva.

Článek

Muži jsou k těžším úrazům mnohem více náchylní než ženy. Častěji u nich dochází například k mnohačetným zlomeninám nebo poraněním hlavy či páteře. Mnohá zranění si muži odnesou z automobilových nehod, přibývá u nich ale i úrazů vzniklých při sportu.

Muži se nejčastěji zraní při provozování rekreačních sportů. Sportovní úrazy jsou však jen zřídka smrtelné. „Muži obecně podceňují přípravu, nerozcvičují se před sportovní zátěží, neprotahují se. Následkem jsou různé typy pohmoždění, poranění šlach, nervů a cév. Nejčastěji bývají poškozeny velké klouby kolen, kotníků a kyčlí,“ říká Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Pětina úrazů se stane doma

Do rizikové oblasti nepatří jen sport, čím dál tím více úrazů se stává v domácnosti. Úrazy v domácím prostředí se nevyhýbají oběma pohlavím, jsou příčinou 21 procent všech zranění. Nejčastěji se jedná o zakopnutí při chůzi, pád ze žebříku nebo lešení, opaření, popálení, úraz elektrickým proudem či otravu jídlem.

Statistika příčin zranění se v případě žen a mužů výrazně liší. Ženy se nejčastěji zraňují při manipulaci s předměty, které dokonale znají, například dost časté je u nich říznutí se nožem při vaření. To muži se naopak poškozují zejména tehdy, když se pustí do něčeho neznámého, což může být třeba snaha naštípat jednou za rok dříví na chalupě.

Muži častěji umírají následkem úrazu

Riziko, že jakýkoliv úraz skončí smrtí, je u mužů dvojnásobně vyšší než u žen. Úmrtím končí osm procent úrazů. U žen stojí úraz za 4,3 procenta úmrtí.

„Pro případ výpadku příjmu po úrazu nebo smrti následkem úrazu je doporučováno sjednat si úrazové pojištění. Nabídky jednotlivých pojišťoven je vhodné porovnat, můžete tak ušetřit desítky korun měsíčně. Nejjednodušší cestou je navštívit internetový srovnávač,“ doporučuje Špaček z Sfinance.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám