Hlavní obsah

Typické domácí karamboly v období kolem Vánoc

Novinky, bab

Období vánočních svátků a konce roku je spojeno se zvýšeným počtem různých škod i nepříjemných událostí v domácnostech, ke kterým právě v tomto čase dochází častěji než jindy. Bohužel ne vždy se tak Vánoce a konec roku stanou svátky klidu, míru a pohody. Ve spolupráci s odborníky z různých oblastí přinášíme přehled nepříjemných situací, které vám mohou sváteční atmosféru narušit.

Foto: Profimedia.cz

Požáry od svíček na adventním věnci patří k nejčastějším vánočním karambolům.

Článek

Hořící adventní věnce

Kolem Štědrého dne měli hasiči v minulosti dost často rušno, zaměstnávaly je především požáry vánočních stromků. V posledních letech těchto nehod ubývá, nicméně to neznamená, že by v domácnostech hořelo méně. Hořící vánoční stromečky totiž vystřídaly hořící adventní věnce.

„Plameny nehlídané svíčky na dekoraci dokážou spolykat nejen věnec, ale i stůl a případně nakonec vybavení celé místnosti,” upozornila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Úrazy elektrickým proudem

Trendem posledních let se stala vánoční výzdoba především pak rodinných domů obrovským množstvím různých svítících řetězů, hvězd, sobů apod. Odborníci však varují před úrazy elektrickým proudem.

Lidé se totiž mnohdy na pořízení elektrických pomůcek, které jim rozzáří celý dům, dost často snaží ušetřit, což se pochopitelně nemusí vyplatit. Pochybné zboží bývá sice levné, ale nemá povinné atesty nebo je nespolehlivé.

Předvánoční i vánoční úrazy

Uklízecí maratón se před svátky nejspíš nevyhne většině domácností, stejně tak jejich zdobení na nadcházející sváteční období.

„Spousta úrazů, dokonce i závažných, se přihodí například během vánočního úklidu a příprav štědrovečerní hostiny. Lidé padají ze štaflí při zdobení stromečku nebo fasády. Znám případy, kdy si někdo při zametání omylem poranil oko o násadu koštěte,” doplnil Jindřich Lenz, šéf online pojištění Mutumutu.

Nemoci i psychické problémy

Svátky konce roku si asi jen málokdo spojí s odříkáním a zdravým životním stylem. Má to bohužel své následky, lékaři na pohotovostech se každoročně v tomto období ve zvýšené míře setkávají například s žlučníkovými záchvaty, bolestmi břicha a dalšími střevními obtížemi.

„Letos k těmto hrozbám přibyl ještě covid,” upozornil tiskový mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Doporučoval bych tedy dávat pozor nejen na rybí kosti, ale hlavně na omezování mezilidských kontaktů, jinak hrozí, že svým blízkým nadělíme pobyt na JIP,” doplnil.

Na Vánoce mají tradičně napilno i psychoterapeuti a pracovníci linek důvěry. „Prosinec obvykle patří k 'silnějším měsícům', co se týče počtu hovorů. Vánoce mohou být náročné například pro osaměle žijící, bez kontaktu s blízkými, což může být v tomto roce ještě výraznější než jindy. Už v předchozích měsících jsme zaznamenali nárůst počtu kontaktů cca o 20 procent,” uvedla vedoucí Pražské linky důvěry Jitka Gryga Medřická.

Vodovodní škody

Vodovodní škody nemají sice nic společného s Vánoci, ale jsou typické pro zimní období a ve svém důsledku mohou svátky pokazit.

„Pokud obydlí i v těchto týdnech a měsících netemperujete, anebo pokud jde o nevyprázdněné venkovní rozvody, připravte se na to, že může dojít k poškození armatur, ventilů a popraskání trubek,” upozornila Svobodová.

Zloději svátky neslaví

Chaty a chalupy jsou v zimním období terčem vloupání častěji než v jiných ročních obdobích, zejména ty na samotě. Statistiky pojišťoven mluví jasně - vánoční a novoroční svátky jsou již tradičně největší sezónou zlodějů.

Často využívají chaty a chalupy jako dočasný útulek i lidé bez domova nebo osoby na útěku. Ti pak často odnesou předměty, které mají nějakou cenu a dají se snadno prodat.

Ovšem zloději se nezaměřují jen na opuštěná sídla, mnohdy těží i z neopatrného počínání lidí - pod stromeček si pořídí nový televizor, notebook či jinou elektroniku a pokud obaly od nich viditelně odloží k popelnici u svého domu, jako by vypsali zloději pozvánku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám