Hlavní obsah

Týden na trzích: Centrem pozornosti Čína, v USA začala výsledková sezóna

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I druhý lednový týden se na finančních trzích nesl v poměrně optimistickém duchu. Velkou pozornost si přitom v minulých dnech získala především Čína. Ta již ze začátku týdne zveřejnila překvapivě silné výsledky zahraničního obchodu, jehož celkový objem v listopadu zaznamenal dramatický nárůst. To pouze podpořilo většinové očekávání obchodníků, že to bude právě Čína, která bude jedním z motorů, jež by mohl světovou ekonomiku vytáhnout z hlubokého útlumu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Dobrý dojem z Čínských zpráv však na trzích nevydržel dlouho. V průběhu týdne totiž optimismus ohledně vývoje čínské ekonomky utlumila tamní centrální banka, která začala postupně zvyšovat krátkodobé úrokové sazby a zároveň oznámila, že počínaje 18. lednem zvýší požadavek povinných minimálních rezerv pro domácí banky.

Čínská centrální banka tak dala jasně najevo, že sundává nohu z plynu a začíná pomalu brzdit, což obchodníci nepřijali zrovna pozitivně. Jen ve středu tak šanghajský akciový index klesl o více než tři procenta z obav, že by přibrzdění úvěrové expanze v Číně mohlo přispět ke zpomalení růstu tamní ekonomiky. Ta se totiž začala stavět v minulém roce na vlastní nohy právě díky rozvolnění měnové politiky čínské centrální banky, která zrušila úvěrové stropy, díky čemuž mohly čínské banky rozpůjčovat více než dvojnásobek peněz v porovnání s rokem 2008.

Začala výsledková sezona

Zajímavých zpráv se ale v týdnu dočkali obchodníci také z Evropy a z USA, kde oficiálně odstartovala výsledková sezóna. První z velkých firem, které jsou součástí amerického indexu Dow Jones a které reportovaly své hospodářské výsledky, byly v pondělí a ve čtvrtek největší výrobce hliníku na světě (Alcoa) a technologický obr Intel Corporation.

Zatímco Alcoa většinové odhady analytiků naplnit nedokázala, Intel je svými výsledky dalece překonal a pomohl na trzích koncem týdne navodit poměrně optimistickou náladu. I díky jeho výsledkům se tak akcie dokázaly proti pondělku držet v zelených číslech, když například americký S 500 rostl v týdnu o 0,40 % a od začátku roku si již připsal 3,1 %. 

Koruna zpevnila

Opatrný optimismus na akciových trzích a zvýšená chuť obchodníků nakupovat výnosnější a rizikovější aktiva, se promítly také do obchodování na devizovém trhu. Česká měna díky příznivému klima zpevňovala jak na páru s eurem, tak k dolaru již druhým týdnem v řadě, aby se v pátek odpoledne prodávala za 25,83 Kč/EUR, resp. 17,93 Kč/USD.

Z hlavních světových měn se pak týden nejméně vydařil euru, kterému příliš nepomohlo ve čtvrtek zasedání Evropské centrální banky. Ta sice potvrdila, že v tomto roce hodlá začít s postupným stahováním likvidity a utahováním monetárních kohoutků. Velmi opatrné komentáře prezidenta ECB Tricheta na adresu budoucího růstu eurozóny, společně s problematickou situací v Řecku, však společnou měnu opět zatížily a oslabily na většině nejvíce obchodovaných měnových párů.

Od nadcházejícího týdne můžeme čekat opět několik zajímavých ekonomických dat, které napoví více o aktuálním stavu největších světových ekonomik. Pozornost si zaslouží další data z Číny, která zveřejní tempo růstu průmyslové produkce a předběžný odhad HDP za čtvrtý kvartál. Německo zveřejní hned několik indexů ekonomického klima a bez zajímavosti nezůstanou ani Spojené státy, odkud přijdou výsledky z ostře sledovaného trhu s bydlením, který se stále nedokázal vymanit z hlubokého útlumu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám