Hlavní obsah

Současná generace Čechů do konce svého života příliš nezbohatne

Novinky, bab

Finanční jmění domácností na celém světě rostlo v letech 2009 až 2014 osmiprocentním tempem ročně, rychleji než globální ekonomika. Bohatli i Češi, ovšem na úroveň západní Evropy dosáhne až generace narozená po listopadovém převratu v roce 1989.

Foto: Profimedia.cz

Až v roce 2055 budou Češi stejně bohatí jako jsou Němci.

Článek

Vyplývá to ze závěrů rozsáhlé studie Global Wealth Report 2014 společnosti The Boston Consulting Group (BCG), která již 14 let sleduje vývoj soukromých finančních aktiv v 63 zemích světa.

Češi bohatli pomaleji

Finanční jmění (například hotovost, depozita, podílové fondy, obchodované akcie a dluhopisy, životní a penzijní pojištění) českých domácností v loňském roce dosáhlo zhruba pěti biliónů korun (194 miliard dolarů).

V porovnání s celosvětovým průměrem (osmiprocentní růst) se však v předchozích pěti letech zvyšovalo pomaleji (o šest procent).  A dokonce pomaleji než bohatly domácnosti v sousedním Polsku a na Slovensku (v obou případech růst osm procent ročně).

„Hlavní důvod vidíme v nižších tempech růstu českého HDP a také relativně nižším podílu jmění českých domácností v akciích. Češi dávají přednost ukládání peněz v bankách, kterým důvěřují. Jde jim hlavně o to, aby neutrpěli ztráty,“ uvedl Vít Pumprla ze společnosti BCG.

Bohatší než Poláci, chudší než Němci

V případě porovnání finančních aktiv domácností vůči velikosti HDP, což dává přesnější obraz o relativní úrovni bohatství národa, byli Češi v roce 2014 s 93procentním podílem soukromých finančních aktiv k HDP bohatší než Poláci (82 procent) nebo Slováci (78 procent).

Na druhou stranu toto porovnání odhaluje propast, která je stále dělí od německých (195 procent HDP) či severoamerických domácností (270 procent HDP). „Pokud by česká ekonomika rostla v průměru jako dosud a Češi by zhodnocovali své finanční jmění o čtyři procenta ročně, pak by dosáhli současné úrovně bohatství německých domácností v roce 2055,“ uvedl Martin Kálovec z BCG.

Bohatství Čechů je rovnoměrněji rozloženo

Soukromé finanční jmění je v Česku rozloženo rovnoměrněji, a to jak v porovnání se západní Evropou či USA, tak i ve srovnání se sousedním Polskem či Slovenskem. Například horních 20 procent Čechů drží 63 procent z celkového finančního jmění domácností. V Polsku je to 68 procent a na Slovensku 70 procent. Oproti tomu v Německu je tento podíl 72 procent a v USA dokonce 94 procent.

O rovnoměrnějším rozložení bohatství u nás svědčí i to, že pět procent nejbohatších Čechů vlastní 45 procent celkového soukromého finančního jmění v zemi, kdežto v Polsku je to 48 procent, na Slovensku 49 procent, v Německu 52 procent a v USA dokonce 77 procent.

„Menší koncentrace bohatství českých domácností je také dána kratším obdobím kumulace finančních prostředků. Zatímco Češi měli na bohatnutí jen 25 let, Západoevropané o 40 let déle. Více dolarových milionářů zřejmě vzejde až z generace narozené po sametu,“ vysvětlil Kálovec. „Na druhou stranu je to možné vnímat jako pozitivní signál, že česká společnost bohatne více jako celek,“ dodal.

Soukromá finanční aktiva v hodnotě nad 100 tisíc dolarů (více než 2,5 miliónu korun) má 200 tisíc českých domácností, což představuje asi jen pět procent z nich. V západní Evropě je to 61 procent domácností a v USA 54 procent.

Z toho jen 10 tisíc českých domácností (0,2 procenta ze všech) se může prohlásit za dolarové milionáře. V západní Evropě je takových domácností 1,6 procenta a v USA dokonce 5,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám