Hlavní obsah

Sedm z deseti lidí půjčí příbuzným, třetině z nich se peníze nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčku příbuzným, přátelům nebo známým neodmítne sedmdesát procent Čechů. Přes tři čtvrtiny se přitom již v této situaci ocitly. Půjčená částka přitom výrazně přesáhla i sto tisíc korun. Celou sumu ale nedostala zpět hned třetina věřitelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu fintechové společnosti Bondster provedený přes agenturu Ipsos. Podle něj téměř polovina z těchto půjček putovala rodinným příslušníkům. Každý třetí Čech ale pomohl i přátelům v nouzi. Zatímco rodině častěji finančně vypomáhají ženy, přátelům své prostředky zapůjčují více muži.

„Průzkum ukázal, že je půjčování peněz mezi lidmi poměrně běžnou záležitostí. Překvapivé je, že si lidé často půjčují na běžnou spotřebu,“ řekl ředitel investiční platformy Bondster Pavel Klema.

„Samozřejmě, v nenadálých případech jako jsou rodinné tragédie, které jsou spojeny s finančními výdaji či nulovými příjmy, jsou tyto formy půjček namístě, ovšem velkou roli zde u části populace hraje nízká finanční gramotnost a špatné hospodaření s penězi“ dodal.

Kdy daňové přiznání podává zaměstnanec

Finance

Ochota lidí půjčovat někomu je ale podmíněna tím, na co peníze jdou. Více jsou k tomu ochotni u nenadálých výdajů, které by mohly žadatele existenčně ohrozit. U zbytných výdajů, jako jsou například dovolené, klesá. Přesto ale i na tyto zbytné věci půjčila téměř pětina lidí, u 1,5 procenta to bylo dokonce cizímu člověku.

Výše úvěru závisí na věku

Nejčastěji Češi půjčili částku do tří tisíc korun. Týká se to více než pětiny z nich. Nejvýše do deseti tisíc půjčilo šestnáct procent respondentů. Do padesáti tisíc tak učinilo 7,3 a do sta tisíc 5,6 procenta a přes tuto hranici 9,6 procenta dotázaných z řad těch, kdo už půjčku poskytli.

„Výše zapůjčených prostředků záleží na věku věřitele. Zatímco mladí do 26 let průměrně půjčují pět tisíc korun, šedesátníci jsou ochotni v průměru poskytnout druhým i čtyřikrát více,“ dodal Klema.

Skoro 95 procent lidí půjčovalo své peníze s předpokladem, že se jim všechny dlužné částky vrátí; u 33 procent se tak nestalo. Podíl na tom má podle Klemy fakt, že více než osmdesát procent lidí při zápůjčce nepodepsalo žádnou smlouvu či směnku.

Průzkum: Na hospodách plánuje šetřit sedm Čechů z deseti

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám