Hlavní obsah

S údržbou plynového kotle neotálejte

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přicházejícím podzimem, který pomalu ale jistě zahajuje také topnou sezónu, je nejvyšší čas věnovat náležitou pozornost plynovému kotli. Pravidelný roční servis a kontrola kotle před zvýšenou zátěží v zimním období je to nejlepší, co můžete udělat pro jeho bezproblémový a efektivní chod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pravidelný servis je nezbytný hlavně pro bezpečný provoz. Servisovaný kotel se zákazníkům odvděčí také levnějším provozem. Zajistí totiž, že topení funguje skutečně efektivně, bezpečně a prodlouží životnost kotle.

Dobře udržovaný a správně seřízený kotel může ušetřit až několik tisíc korun ročně díky nižší spotřebě plynu.

Kvalitní servis trvá aspoň 90 minut

Pravidelným servisem lze také včas zamezit poruchám spotřebiče způsobeným opotřebením jeho dílů, a tak prodloužit jeho životnost. Výrobci doporučují provádět pravidelný servis každoročně. U nových spotřebičů je navíc pravidelná roční údržba autorizovaným servisním technikem jednou z podmínek zachování záruky.

Zároveň je předepsána legislativou pro naplnění podmínek bezpečného provozování plynového spotřebiče.

Kvalitního servisního technika můžete poznat třeba podle doby, kterou údržbou kotle stráví. Pokud mu nezabere pravidelná servisní prohlídka kotle alespoň 90 minut, kotel zcela jistě nedostal péči v rozsahu, který vyžaduje. Nekvalitní servis se dříve nebo později projeví na zvýšené spotřebě plynu a životnosti spotřebiče. Ve výsledku vás takový levnější servis nakonec může přijít pěkně draho.

Jak často provádět kontroly kotle

Plynové kotle

  • Servisní kontrola - 1x ročně (doporučeno)
  • Povinné čištění spalinové cesty - 1x ročně
  • Povinná kontrola spalinové cesty - 1x ročně
  • Povinná revizní kontrola - 1x za 3 roky (platí jen pro firmy) 

Kotle na pevná paliva

  • Servisní kontrola - 1x ročně (doporučeno)
  • Povinné čištění spalinové cesty - 3x ročně (2x u sezonního provozu)
  • Povinná kontrola spalinové cesty - 1x ročně
  • Povinná revizní kontrola - 1x za 3 roky (platí i pro domácnosti)

A jak jsou na tom Češi s údržbou plynových kotlů? Podle aktuálního průzkumu společnosti innogy má skoro třetina Čechů doma plynové kotle starší deseti let, tedy blízko konce jejich životnosti. Avšak pouze polovina majitelů je pravidelně servisuje.

Respondenti průzkumu přitom v průměru protopí ročně 21 tisíc korun. S pravidelně servisovaným kotlem mohou ušetřit nemalé peníze. Lidé se staršími kotli také řeší mnohem častěji poruchy. Například u kotlů, které jsou v provozu čtyři až devět let, se poruchy vyskytují u poloviny kotlů, nad 10 let stáří už je poruchovost 70procentní.

Průměrná cena opravy porouchaného kotle účastníků průzkumu přesáhla pět tisíc korun. Poruchám kotle a drahým opravám lze předejít právě pravidelnými kontrolami.

Lidé, kteří mají kotle na tuhá paliva, tedy uhlí či dřevo, mohou nově na jejich servisu ušetřit. Koncem srpna totiž vstoupila v platnost vyhláška ministerstva životního prostředí, podle níž by revize starého kotle neměla přijít na více než 1585 Kč bez DPH, u kotlů s řídicí jednotkou pak na 1848 korun bez DPH. I s 15procentní daní by se tak domácnost měla vejít do 1823 korun u kotlů bez řídicí jednotky, u těch s řídicí jednotkou potom 2125 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Za energie je možné ušetřit i tisíce

Zima se pomalu blíží, ceny elektřiny a plynu pro domácnosti mají přitom brzy citelně vzrůst. Výraznému navýšení účtů za energie lze zamezit nejen změnou...

Výběr článků

Načítám