Hlavní obsah

Růst evropské ekonomiky zesiluje, nová rizika jsou ale na dohled

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově příchozí ekonomická data potvrzují, že si Evropa v minulých měsících prošla velmi úspěšným čtvrtletím. Zhoršující se výhled pro Spojené státy a sílící euro ale představují pro Evropu nová rizika.

Článek

Evropská ekonomika má za sebou několik velmi úspěšných měsíců. Jak například potvrdily výsledky z poloviny července, květnová průmyslová produkce v eurozóně rostla nepřetržitě již třetím měsícem v řadě a jen za posledních dvanáct měsíců se zvýšila o 9,4 %. O síle ekonomického oživení přitom obchodníky přesvědčují dennodenně nově příchozí ekonomická data. Byly mezi nimi i čtvrteční a páteční výsledky, které opět vysoko předčily většinová očekávání.

Například aktivita ve výrobním sektoru a ve službách byla v červenci podstatně vyšší, než s čím trh původně počítal. To potvrdil kompozitní index PMI, který je sestavován z odpovědí jednotlivých nákupních manažerů firem, kteří odpovídají systémem ANO/NE na otázky o vývoji nových objednávek, cen, produkci, či zaměstnanosti. Podle tohoto indexu výrobní sektor a služby v červenci nejenže dále expandovaly, ale jejich expanze byla dokonce silnější než v červnu.

Pozitivním překvapením pro trhy byly také výsledky nových průmyslových objednávek, které v květnu oproti očekávané kontrakci rostly o skokových 3,8 % a výrazně nad očekáváním skončily i červencové indexy firemní nálady ve Francii a Německu. Asi nejvýznamnější takový index, který mapuje náladu a důvěru v budoucí vývoj mezi více než sedmi tisíci německými firmami (IFO), přitom v červnu zaznamenal jeden z největších meziměsíčních přírůstků za posledních 10 let a vyšplhal se až na svá tříletá maxima.

Reakce na tyto zprávy je patrná zejména na akciových trzích. Například hodnota panevropského burzovního indexu Eurostoxx50 ve čtvrtek vzrostla o dalších 2,83 % a v růstu evropské akcie pokračují také v pátek. Daří se ale také euru, které roste již čtvrtým týdnem v řadě, a zvýšena poptávka po rizikovějších investicích pomáhá i české koruně. Ta se v pátek prodávala za 19,44 Kč za dolar, což je její nejlepší výsledek od začátku letošního května.

Evropa zatím vyhráno nemá

Ani pozitivní čísla z několika posledních měsíců ale nemusejí nutně znamenat konec veškerých problémů. Evropa totiž mohla těchto úspěšných výsledků dosáhnout téměř výhradně díky sílící poptávce ze Spojených států a slabému euru, které od loňského listopadu do letošního června ztratilo na páru s americkou měnou více než pětinu ze své hodnoty. Tyto dva podpůrné pilíře ale poslední dobou začínají nebezpečně slábnout. Během posledních sedmi týdnů totiž euro na páru s dolarem dokázalo zpevnit o devět procenta.

Co více, americká ekonomika od června začíná vykazovat známky zpomalování, což nyní již otevřeně zdůrazňuje také šéf americké centrální banky Ben Bernanke, který ve středu na půdě amerického senátu hovořil o mimořádně vysoké nejistotě, která obklopuje budoucí výhled. Pokud by Spojené státy měly dále zpomalovat, je více než pravděpodobné, že bude Evropa s několikaměsíčním zpožděním následovat. Stejně tomu bylo i v letech 2008 a 2009, kdy dorazila americká recese do Evropy s téměř půlročním zpožděním, avšak o to větší intenzitou.

Ani přes velmi dobré výsledky, které nedávno německá kancléřka Angela Merkelová nazvala „malým zázrakem“ a které mohou v letních měsících značně pomáhat také české ekonomice, tedy Evropa zatím nemusí mít vyhráno. Více o tom, jak by se situace v Evropě mohla vyvíjet, napoví již příští týden. V centru pozornost by přitom neměla být ani tak evropská, jako spíše americká data. Spojené státy totiž zveřejní výsledky červnového tempa růstu nových objednávek a spotřebitelské důvěry, které slouží jako velmi spolehlivý barometr budoucí výrobní aktivity a chuti amerických domácností utrácet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám