Hlavní obsah

Rok 2013 přinesl i vyšší příspěvky zaměstnavatelů na pojištění

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. ledna letošního roku mohou zaměstnavatelé svým zaměstnancům přispět až 30 tisíci korunami ročně jak na životní pojištění, tak na penzijní připojištění. Až do výše této částky je příspěvek osvobozen od daně z příjmů. Oproti loňskému roku tak mohou zaměstnavatelé zaměstnancům ročně přilepšit částkou o šest tisíc korun vyšší.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Až 30 tisíc korun ročně můžete získat od zaměstnavatele na smlouvu penzijního připojištění i životního pojištění.

Článek

"Příspěvek, který zaměstnavatel vloží na smlouvu životního pojištění nebo penzijního připojištění zaměstnance, je do stejné výše osvobozen také od platby sociálního a zdravotního pojištění. Ročně tak mohou fyzické a právnické osoby na povinných odvodech ušetřit za každého pracovníka až 10 200 korun," upozorňuje Jana Jirásková z Pojišťovny České spořitelny.

Ovšem ne každý zaměstnavatel využívá maximální možnou částku, kterou by mohl svým zaměstnancům přilepšit. Například klientům Pojišťovny ČS maximem  na smlouvu životního pojištění přispějí jen čtyři procenta zaměstnavatelů.

Loni podle interních statistik Pojišťovny ČS byl průměrný příspěvek na jednoho zaměstnance ve výši 5400 korun za rok. "Téměř 22 tisícům klientů na smlouvu životního pojištění přispívá 2350 firem. Průměrná částka příspěvku zaměstnavatele na jednu pojistku činí 450 korun za měsíc. Zdaleka tak zaměstnancům nedávají tolik, kolik by mohli," vyčísluje dosavadní využívání daňově uznatelného nákladu Petr Procházka z Pojišťovny ČS.

Jaké je třeba splnit podmínky?

Příspěvek zaměstnavatele na smlouvu životního pojištění každého zaměstnance je bez omezení částky daňově uznatelným nákladem. Vklad až do částky 30 tisíc korun ročně je také osvobozen od platby sociálního a zdravotního pojištění jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance.

Pro nárok na daňové zvýhodnění je třeba splnit následující podmínky:

  • Pojistná smlouva je sjednána pro zákonem stanovená pojistná rizika (pojištění pro případ smrti nebo dožití, pojištění pro případ dožití).
  • Zaměstnanec je pojistníkem i pojištěným.
  • Smlouva je uzavřena minimálně na pět let a minimálně do roku, v jehož průběhu dosáhne pojištěný 60 let věku.
  • Oprávněnou osobou dle zákona o pojistné smlouvě č. 37/2004 Sb., § 51 nesmí být zaměstnavatel.Zdroj: Pojišťovna ČS

Chcete-li na penzijním připojištění získat od státu až 4560 korun, ukládejte si měsíčně minimálně dva tisíce korun. Více si můžete přečíst ZDE

Anketa

Přispívá vám zaměstnavatel na penzijní připojištění či životní pojištění?
Jen na penzijní připojištění
27,9 %
Jen na životní pojištění
4,4 %
Na penzijní připojištění i životní pojištění
11,4 %
Ani na jedno
56,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1104 čtenářů.

Příspěvek na penzijní připojištění

Chcete-li na penzijním připojištění získat od státu až 4560 korun, ukládejte si měsíčně minimálně dva tisíce korun. Více si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám