Hlavní obsah

Rodiče čekají změny, dotknou se otcovské i rodičovské

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otcovská dovolená v Česku by se měla nejpozději od srpna příštího roku prodloužit. Zavést by se měly také dva měsíce placené rodičovské pro vystřídání rodičů. Nárok na čerpání ošetřovného má pak získat víc lidí. Změny, které nařizuje směrnice EU, chystá ministerstvo práce. Legislativní návrh plánuje zveřejnit do konce měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Připravujeme tři scénáře. Návrh může projít teď vládou nebo ho může převzít příští ministryně či ministr a vybere si příští vláda,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Během šestinedělí mohou nyní novopečení tatínkové strávit na otcovské celkem až sedm kalendářních dnů v kuse. Ministerstvo navrhuje, aby od příštího roku měli placený nárok zůstat doma a pomáhat partnerce s péčí o miminko až dva týdny.

Maláčová chce přidat důchodcům 300 korun nad rámec valorizace

Domácí

Směrnice EU o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem z června 2019 má zajistit minimální standard ve všech členských zemích. ČR ji má do svých zákonů přenést nejpozději do 2. srpna 2022, jinak jí hrozí sankce. Podle unijního předpisu by placená otcovská v EU neměla být kratší než deset dnů.

Změny v rodičovské

Rodiče by nově měli mít také možnost nečerpat rodičovskou celou naráz, ale i po částech. Vybírat by si ji mohli třeba střídáním dnů volna a práce či v kratší pracovní době, uvádí směrnice. Dva měsíce rodičovské by měly být nepřenosné, aby se matka a otec v péči o potomka vystřídali. Rodiče v celé Unii by měli mít nárok aspoň na čtyřměsíční rodičovskou a mohli by si ji vybrat nejvýš do osmi let dítěte.

Maláčová na jednání sněmovního sociálního výboru uvedla, že její úřad navrhuje prodloužit týdenní otcovskou na dva týdny. Dál by se pobíralo 70 procent základu příjmu z nemocenského pojištění. Ročně by to mohlo rozpočet stát zhruba 300 milionů navíc.

Důchodová reforma skončí u ledu. Opět

Domácí

Z nemocenského pojištění by se hradilo i devět nepřenosných týdnů rodičovské. Druhý rodič by dostával také nejspíš 70 procent výdělku. Vyjít by to mohlo na 9,3 miliardy za rok.

Směrnice počítá podle Maláčové i s pěti dny volna na pečování za rok. V Česku by tak mohli nárok na ošetřovné mít i lidé, kteří s pacientem či jiným potřebným nežijí v jedné domácnosti. Ministerstvo odhaduje, že by takových žádostí bylo za rok zhruba 120 tisíc.

Celkové náklady na všechny změny včetně snížených příjmů z pojistného by mohly činit 14 až 17 miliard ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám