Hlavní obsah

Řecku byl hozen záchranný kruh. Obchodníky to uklidnilo jen částečně

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý týden se na finančních trzích nesl téměř výhradně v duchu bruselského summitu zemí EU, který svolal prezident unie Herman Van Rompuy. Ten přinesl očekávaný výsledek. Nekonkrétní a obecné stanovisko, že eurozóna Řecku bude nápomocna, pokud to bude třeba.

Článek

To bylo ve shodě s tím, co potřebovali obchodníci slyšet, aby alespoň na čas přestali s dalšími spekulacemi na to, že by se Helénská republika mohla dostat do problémů s financováním vlastního rozpočtu. Tyto spekulace přitom v minulých týdnech neohrožovaly jenom samotné Řecko, od kterého za nákup dluhopisů požadovali obchodníci stále vyšší rizikovou prémii, ale také ostatní státy eurozóny, jako Portugalsko, nebo dokonce Španělsko a Itálii.

Obavy z prudkého růstu požadovaného výnosů se přitom šířily přes dluhopisový trh i na trhy akciové a měly negativní vliv také na kurz evropské měny, která jen od loňského prosince na páru s dolarem ztratila téměř 10 %.

Zatímco se situaci na trhu s evropskými dluhopisy summitem vyřešit podařilo (výnos z Řeckých dluhopisů klesl ze 7 % pod 6 %), důvodů k přehnanému optimismu i nadále mnoho není. Problémy Řecka a dalších méně fiskálně disciplinovaných zemí, totiž byly namísto skutečného řešení pouze rozptýleny napříč celou eurozónou, což jasně reflektoval kurz evropské měny, která se v pátek vrátila zpět na dosah devítiměsíčního minima.

Z Evropy navíc v pátek přišla velmi slabá data, která naznačovala, že země eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí 2009 rostly podstatně pomaleji, než s čím počítal většinový konsenzus na trhu. Růst eurozóny totiž dosahoval pouze 0,1 %, když její největší ekonomika, Německo, vykázala v posledních třech měsících minulého roku dokonce nulový růst. Analytici přitom počítali s tím, že Německo poroste o 0,2 % a eurozóna o 0,4 %.

Zatímco euro sláblo, akciové trhy v Evropě dokázaly, díky očekávání summitu EU, konečně přerušit čtyřtýdenní sérii nepřetržitých výprodejů. Výrazného růstu se přitom dočkaly evropské burzy zejména v první polovině týdne, zatímco jeho druhá polovina již tak bohatá na nákupy akcií nebyla. Právě díky převládajícímu optimismu v první půli týdne se proto celoevropský akciový index eurostoxx50 prodával během dnešního odpoledne proti pondělku výše o 1,6 %.

Ze světa v týdnu tentokrát příliš důležitých zpráv nepřišlo. Spojené státy zveřejnily vesměs dobrá data, v čele s dalšími příznivými výsledky z pracovního trhu a obchodní bilancí za měsíc prosinec. Ta, díky prudkému růstu importu, zaznamenala prohloubení deficitu, což si obchodníci vyložili jako dobrou zprávu o stavu americké poptávky, která může svědčit zejména proexportně orientovaným zemím, jako je Německo a Japonsko.

Za pozornost pak v týdnu stála také Čína. Tamní banky totiž v lednu rozpůjčovaly necelých 1,4 bilionu juanů, což je stejně, jako za poslední čtyři měsíce minulého roku. Na prudký nárůst nových úvěrů a pokračující růst cen pak v pátek ráno zareagovala čínská centrální banka dalším zvýšením požadavku na povinné minimální rezervy o 0,50 %.

Od nadcházejícího týdne můžeme čekat mezi nejzajímavějšími výsledky údaje z amerického trhu s bydlením a tempo růstu americké průmyslové produkce. Eurozóna pak zveřejní indexy ekonomické důvěry, společně s ukazateli aktivity ve výrobním sektoru a sektoru služeb a za pozornost budou stát také české výsledky prosincových maloobchodních prodejů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám