Hlavní obsah

Připojistit je třeba jízdy na snowboardu a túry do hor

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte na horském svahu v cizině dělat něco navíc, než jen tradičně lyžovat, je každopádně dobré se připojistit nad rámec klasického cestovního pojištění. Běžně se připojišťuje jízda na snowboardu a vysokohorská turistika, která je zpravidla vedená v nebezpečných sportech.

Článek

Cena se pohybuje v závislosti na výši pojistné částky, většinou zhruba kolem třiceti korun na den. Děti do 15 let mívají slevu.

Pozor však na situace, kdy pojišťovny drahé lékařské zákroky neproplatí. Stane se tak, pokud k události došlo pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek, úmyslného jednání, onemocnění či úrazu existujícího již v době sjednání pojištění či třeba při lyžování a snowboardingu mimo vyznačené tratě.

Pozor na těhotenství!

Na pozoru se musí mít rovněž těhotné ženy, které si vyrazily zalyžovat třeba do Alp. Pojistná událost spojená s těhotenstvím, třeba předčasný porod či potrat je ve výlukách a to zpravidla od 24. do 28. týdne těhotenství, v závislosti na pojistných podmínkách dané pojišťovny.

Pokud si ovšem těhotná žena za touto fází těhotenství na sjezdovce například vymkne kotník nebo zlomí ruku, je běžně ošetřena v rámci pojištění léčebných výloh sjednaného pojištění.

Lyžování na služební cestě

I ten kdo vyrazí od zahraničí služebně a chtěl by si zároveň ve volném čase zalyžovat, se musí mít na pozoru. Pojištění pracovní cesty nemusí obsahovat sportovní aktivity. Je potřeba si to ověřit v pojistných podmínkách a případně si sjednat běžné cestovní pojištění na konkrétní období se zahrnutím lyžování.

Některé pojišťovny mohou mít speciální podmínky pro uzavření pojištění pro osoby, které v zahraničí již pobývají, například odložený počátek případně poskytnutí pojistného plnění až po několika dnech od počátku pojištění. Více najdete vždy v příslušných pojistných podmínkách.

Ukázkový případ

* Českého občana srazil při lyžování ve Francii jiný lyžař. Hrana jeho lyže způsobila zraněnému vážné řezné poranění stehna, hluboké až na stehenní kost. Z důvodu masivního krvácení byl poškozený ihned po poskytnutí první pomoci horskou službou transportován vrtulníkem do nejbližší vhodné nemocnice. Po příletu byl operován a z důvodů velké ztráty krve byl hospitalizován osm dní.

* Asistenční služba byla po celou dobu v kontaktu s klientem i jeho rodinou. Lékařky asistenční služby pomáhaly s překladem i při vzájemné komunikaci ošetřujícího personálu s klientem.

* Kromě komunikace související se zdravotním stavem a následnou repatriací řešila asistenční služba hned od prvního dne i zajištění, úschovu a pozdější přepravu lyžařské výbavy klienta do ČR. Převoz byl proveden speciální repatriační sanitkou s doprovodem lékaře. V ČR asistenční služba zajistila příjem klienta ve spádové nemocnici.

* Celkové náklady, které zahrnovaly primární transport vrtulníkem, hospitalizaci, převoz lyžařského vybavení a repatriaci do Česka přesáhly 370 tisíc korun. Asistenční služba provedla přes 150 různých hovorů a organizačních úkonů.

* Přitom cestovní pojištění a připojištění vyšlo zákazníka na pár desítek korun za den; pokud by pojištění neměl, musel by se obejít bez asistence a veškeré náklady by musel uhradit ze svého.

Reklama

Výběr článků

Načítám