Hlavní obsah

Příliv investic do ČR se zdvojnásobil, ale stále je to méně než v 90. letech

Právo, ČTK, svj

Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka letos po loňském poklesu opět nabral na síle a v prvním pololetí se meziročně takřka zdvojnásobil na 80,2 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Přesto současný vývoj v oblasti přímých zahraničních investic i nadále ostře kontrastuje se začátkem desetiletí, kdy právě jejich mohutný příliv hnal českou ekonomiku dopředu.

Hlavní podíl na zahraničních investicích totiž mají letos reinvestované zisky a splátky půjček zahraničním mateřským společnostem.

Naopak investice do základního kapitálu firem zůstávají nízké. Za celý rok 2009 příliv PZI klesl o více než polovinu na 52,2 miliardy korun ze 110,1 miliardy o rok dříve.

„Největší položku (v první polovině letošního roku) představovaly reinvestované zisky, kdy podíl přímých zahraničních investorů na nerozdělených hospodářských výsledcích dosáhl 41,9 miliardy korun,“ uvedlo MPO.

Inkasování splátek

Druhá příčka v pololetních statistikách PZI připadla na ostatní kapitál, kde hodnota investic obnášela 31,3 miliardy korun. „Jednalo se především o inkasování splátek z dříve poskytnutých úvěrů zahraničním mateřským společnostem,“ stojí ve zprávě MPO.

Do základního kapitálu v první polovině letošního roku přitekly PZI jen v hodnotě 6,9 miliardy korun. „Investice zahraničních společností do základního kapitálu jsou proti minulým letům stále v útlumu.

Dynamické asijské trhy

"Vinu nesou doznívající následky hospodářské krize a tendence investorů hledat nové příležitosti na dynamicky se rozvíjejících, především asijských trzích,“ upozornili autoři analýzy.

Hlavní část PZI do základního kapitálu letos pochází z Kypru, kam řada českých firem kvůli výhodnějším daňovým a podnikatelským podmínkám přesunula své sídlo. Naopak nejvíce finančních prostředků ze základního kapitálu tuzemských podniků stáhli zpět do své vlasti investoři z USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám