Hlavní obsah

Přeshraniční platby zlevní

Právo, ČTK, svj

Přeshraniční platby v eurech by měly zlevnit. Novelu zákona o platebním styku, která mj. reguluje poplatky související s platbami, schválila vláda. Norma, kterou ještě musí posvětit parlament a podepsat prezident, reaguje na několik nařízení EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

U přeshraničních plateb unijní nařízení počítá od loňského 15. prosince s tím, že za platby v eurech bude možné nově platit pouze tolik, kolik si banky účtují za domácí korunové platby.

Doposud podle ministerstva financí (MF) platilo, že úhrady v eurech byly zatíženy poplatkem často ve výši i několika set korun.

„Má-li však klient všechny tuzemské úhrady zdarma, pak mu jeho banka musí poskytovat zdarma i úhrady v eurech,“ uvedlo MF.

Dynamic Currency Conversion (DCC)

  • Nabízejí jak bankomaty, tak platební terminály u obchodníků
  • Podstata je v tom, že bankomat nebo terminál dá zákazníkovi na výběr, jestli chce transakci uskutečnit v místní (lokální měně) nebo pomocí přepočtu na české koruny.
  • Je třeba vždy zadat „výběr v místní měně” namísto „výběr v korunách“
  • Kurz při přepočtu na koruny si provozovatel přístroje nastavuje sám a pro vás by byl pochopitelně nevýhodný.

Zároveň se mají zpřísnit podmínky pro poskytování tzv. dynamické konverze (DCC). Jde o okamžitý převod účtované částky na měnu, ve které je veden bankovní účet klienta. Například při platbě kartou nebo výběru z bankomatu v zahraničí lze transakci provést přímo i v českých korunách, nikoliv v měně dané země. Nevýhodou služby je to, že směnný kurz je ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta.

Podle nařízení Evropské unie lidé měli být od 19. dubna jasně informováni, zda je pro ně v rámci DCC nabízený kurz výhodný, či nikoliv, a to přímo na displeji bankomatu nebo platebního terminálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám