Hlavní obsah

Přehledně: Co si ohlídat při plánování dovolené

Ať už chcete vyrazit na dovolenou tzv. na vlastní pěst, nebo zamýšlíte využít služeb cestovní kanceláře, je vhodné zvážit plusy i mínusy obou způsobů. A to jak z pohledu finanční stránky, tak flexibility i vlastních organizačních schopností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme rady, co je třeba si ohlídat, aby vaši dovolenou nenarušily zbytečné komplikace.

Na vlastní pěst ne vždy znamená levněji

Mnohé cestovatele vede k uskutečnění dovolené na vlastní pěst snaha ušetřit. Domnívají se, že zájezd s cestovní kanceláří by je vyšel dráž. Ne vždy tomu tak skutečně je.

Například hotel má při komunikaci s každým jednotlivým klientem vyšší náklady, než když pronajme část své kapacity jinému podnikateli. Stejně tak hromadně zakoupená místa v plně obsazeném charterovém letu vyjdou levněji, než když si letenky pořídíte individuálně. Na druhou stranu je možné v nabídkách poskytovatelů dílčích služeb najít výhodné promoakce a speciální ceny.

Zájezd musí trvat aspoň 24 hodin

Smlouva o zájezdu vám zajistí nejširší právní ochranu. Aby bylo možné zájezd skutečně ve smyslu práva za zájezd považovat, pak se musí jednat o soubor služeb cestovního ruchu, který trvá nejméně 24 hodin a obsahuje alespoň dvě ze služeb, kterými jsou ubytování, doprava či jiná služba, která není doplňkem ubytování nebo dopravy a tvoří významnou část souboru služeb.

„Objednáte-li si delší než jednodenní cestu například po německých hradech s průvodcem a zajištěnými vstupy, jedete na zájezd, i když budete přespávat jen za jízdy v autobuse,“ uvedl Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Cestovní kancelář vs. cestovní agentura

Vybrat si zájezd můžete buď v cestovní kanceláři, nebo v cestovní agentuře. Rozdíl mezi nimi ovšem nespočívá jen v názvu, ale i ve způsobu, jak podnikají a jak jsou kontrolovány.

„Sestavovat a vlastním jménem prodávat zájezdy smí jen koncesovaná cestovní kancelář, nikdo jiný,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

Cestovní kancelář musí mít k podnikání státní povolení, jehož získání však není jednoduché. K žádosti je třeba doložit platné pojištění proti úpadku nebo bankovní záruku a podrobný podnikatelský záměr. Pojišťovna pak cestovní kancelář prověří a zváží, zda se jí jako klient vyplatí, nebo ne. Stát přezkoumávání podnikatelských aktivit cestovních kanceláří přenesl na pojišťovny, které mají finanční zájem na tom, aby cizí podnikání bylo co nejbezpečnější, jinak by přišly o zisk. Kdo je tedy nepojistitelný, nemůže pořádat zájezdy.

Sestavovat a vlastním jménem prodávat zájezdy smí jen koncesovaná cestovní kancelář, nikdo jiný
Lukáš Zelený, dTest

Seznam cestovních kanceláří a přehled jejich pojistek vede, a zde ho můžete i získat, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. „Pro jistotu, než si zájezd objednáte, zkontrolujte si kancelář, se kterou uzavíráte smlouvu. Bez pojistky zájezd prodat nesmí, ale co kdyby to někdo zkusil,“ doporučil Zelený.

Naopak provozování cestovní agentury je živností volnou. Podnikateli stačí ohlásit živnostenskému úřadu, že chce podnikat, a může prodávat například jednotlivé služby cestovního ruchu (letenky, jízdenky, rezervovat hotely či kempy, shánět lístky na koncerty či sportovní utkání). V žádném případě však nesmí zájezdy sám organizovat a prodávat zákazníkům. Nemá na to potřebná povolení, a především není pojištěn.

Cestovní agentury běžně zprostředkovávají, tedy přeprodávají zájezdy jiných cestovních kanceláří. Tuto činnost provozovat, zákazníka chrání pojistka cestovní kanceláře a cestovní agentura je vlastně subdodavatel.

„Nakupujete-li zájezd v agentuře, pořadatelem ve smyslu zákona je někdo jiný a nároky z vad či úpadku byste uplatňovali u jiného podnikatele, než jste zájezd pořídili,“ upozornil Zelený.

Zprostředkování ubytování

Pokud si zajistíte ubytování přes zprostředkovatelské servery, jako je například booking.com nebo hotels.com, nejedná se o zájezd. V tomto případě uzavíráte ubytovací smlouvu přímo s ubytovacím zařízením, na které vás zprostředkovatelský server pouze odkázal.

Z toho pak plynou specifické podmínky pro storno rezervace a také pro místní daně spojené s ubytováním, což je rozumné si vždy dopředu ověřit.

Anketa

Cestujete raději na vlastní pěst, nebo s cestovní kanceláří?
Na vlastní pěst
55,1 %
S cestovní kanceláří
44,9 %
Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám