Hlavní obsah

Pozvete-li si prodejce domů, ochranná lhůta k vypovězení smlouvy padá

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud uzavřete například s podomním prodejcem mezi dveřmi smlouvu, máte čtrnáctidenní lhůtu na její vypovězení a vrácení peněz. Jestliže si ale obchodníka výslovně pozvete za účelem objednávky, tak tato ochranná lhůta padá.

Článek

Problematika tzv. podomního prodeje je výslovně upravena v občanském zákoníku, jehož § 57 upravuje otázku smluv uzavíraných mimo prostory obvyklé k podnikání.

„Jde o situaci, kdy obchodník buď provádí prodej mimo svoji obvyklou provozovnu, nebo nemá-li žádné stálé místo k podnikání. Typicky se bude jednat o nabízení a prodej zboží na ulici, v domě spotřebitele. Dojde-li za této situace k uzavření smlouvy mezi spotřebitelem a obchodníkem, je spotřebitel oprávněn do 14 dnů od uzavření smlouvy písemně odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoli sankce,“ vysvětlil pro Právo právník Ivan Rámeš z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Jestliže prodejce spotřebitele na tuto možnost písemně neupozorní, prodlužuje se tato 14denní lhůta na jeden rok.

„Čtrnáctidenní lhůta pro možnost vypovězení smlouvy ale neplatí, pokud si spotřebitel výslovně sjednal návštěvu obchodníka u sebe doma za účelem objednávky,“ připomněl Rámeš.

Podomní prodejce stejně jako kterýkoliv jiný obchodník podle něho musí při nabízení a prodeji zboží postupovat také v souladu se zákonem o ochraně spotřebitele, zejména nepoužívat nekalé obchodní praktiky, informovat spotřebitele o vlastnostech nabízeného výrobku, poskytnout návod, informovat o podmínkách reklamace.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále více Čechů se živí podomním prodejem

Stále více Čechů si podle zjištění Práva vydělává podomním prodejem. I když u nás nemá dobrou pověst a neexistují o něm celková statistická čísla, nechávají se...

Výběr článků

Načítám