Hlavní obsah

Pozor na to, co platíte firemní kartou

Právo, kil

Zaměstnanci by si měli vždy dobře promyslet, co konkrétně platí firemní platební kartou. Při překročení hranic stanovených vedením firmy totiž může dojít k závažnému porušení zákoníku práce. Takové jednání dává zaměstnavateli možnost propustit zaměstnance takzvaně „na hodinu“, přitom za zneužitím firemních peněz nemusí být nutně úmyslná krádež.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Řada zaměstnanců si mnohdy ani neuvědomí, že se pohybuje na kritické hranici, jež rozhoduje o tom, zda porušují své povinnosti vůči zaměstnavateli, či nikoliv. Takovým příkladem může být platba firemní kartou za věci, které nesouvisí s náplní zaměstnání.

Pokud by kupříkladu zaměstnanec zaplatil v obchodě za zboží pro svoji potřebu firemní kartou a ihned po návratu domů peníze vrátil na účet podniku, tak stejně porušil zákoník práce.

„Použije-li zaměstnanec firemní peníze bez schválení zaměstnavatele, jedná se o závažné porušení zákoníku práce. Takové jednání pak zaměstnavateli umožňuje, aby se zaměstnancem ukončil pracovní poměr bez jakékoli výpovědní lhůty, tedy okamžitě,“ říká David Šupej z advokátní kanceláře Sedlakova Legal.

Češi za zboží z e-shopů platí hlavně kartou, zkouší ale i nové platební metody

Finance

Útok na majetek zaměstnavatele je navíc podle Šupeje jedním z nejzávažnějších prohřešků, kterého se může zaměstnanec vůči firmě dopustit. Alespoň tak to vnímá soud. V některých krajních případech se může jednat i o trestný čin.

Zablokované karty o víkendu

Společnosti si zneužití firemních peněz a karet hlídají a snaží se co nejvíce těmto prohřeškům předcházet.

Některé firmy například blokují své karty od pátku do neděle, aby zaměstnanci peníze o víkendu třeba nepropili. Je běžné také zrušit možnost provádět internetové platby a omezit operace s kartou pouze na výběry z bankomatu a platby u obchodníků.

Ke zneužití firemních financí totiž nemusí dojít pouze u zaměstnanců, ale může za tím stát třetí osoba.

Pandemie změnila platební návyky Čechů, hotovost si šetří, raději platí kartou

Finance

Zaměstnavatelům v prevenci pomáhají kromě nastavení přísnějších interních procesů také externí firmy. „Máme povinnost sledovat používání karet, a pokud je transakce podezřelá, okamžitě kontaktujeme dotčenou firmu,“ upozornil Petr Herzmann ze společnosti Fidoo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám