Hlavní obsah

Pouliční směnárny jsou levnější než banky, avšak řadu měn často nemají

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční měnu v bance nebo ve směnárně? Pouliční směnárny jsou levnější než banky, ale na druhou stranu nemají tolik měn. Banky mají horší kurz než pouliční směnárny a vybírají za prodej i nákup valut poplatky. Bez poplatku nyní nakoupíte jen v České spořitelně (od 1. června do 30. září) a v LBBW Bank CZ (celoročně). Nejvyšší poplatek je v Komerční bance – 2,5 procenta z částky, minimálně 50 korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Pouliční směnárny prodávají a vykupují valuty velmi často bez poplatku. Jejich přísun valut je ale zpravidla závislý na tom, co vykoupí od lidí po návratu z dovolené či od turistů, takže u méně obvyklých měn se musí zájemce často obrnit trpělivostí a poptat se ve více směnárnách.

Valuty zde zpravidla nelze objednat. Zájemci ve velkých městech a turistických centrech jsou přitom ve výhodě.

V Praze lze sehnat i novozélandský dolar

Například minulý týden jsme se v centru Prahy ptali po chorvatské kuně, norské a švédské koruně a novozélandském dolaru. Při návštěvě asi pěti směnáren bychom všechny tyto měny v objemu pro běžnou dovolenou bez problémů nakoupili.

Při telefonických dotazech v krajských a jiných větších městech jsme už tak úspěšní nebyli.

Například směnárny sítě InterCHANGE v Plzni v Americké ulici v obchodním domu Tesco a v Hradci Králové na náměstí 28. října (rovněž v Tesku) nás potěšili tím, že mají dostatečné množství kun.

V Plzni měli v uvedené směnárně například i menší množství norských a švédských korun. Ve směnárně InterCHANGE v Hradci jsme ale s požadavkem na norskou a švédskou korunu nepochodili, moc šancí nám nedávali ani do budoucna.

Ve směnárně Chequepointu v Českém Krumlově nám mohli prodat jen 150 kun. „Choďte a kupujte po troškách, když valuty jsou,“ doporučila směnárnice.

Někdy na objednávku

V bankách je situace obdobná jako loni. Nejvíce – 14 měn – nabízejí letos Česká spořitelna a Raiffeisenbank. „Po předchozí individuální dohodě umíme nabídnout i bulharský leva,“ sdělil Právu tiskový mluvčí Tomáš Kofroň. Hojnost měn však nemají všude. Například GE Money Bank nabízí jen čtyři základní měny, Citibank a LBBW Bank CZ jen o jednu víc.

Také je třeba počítat, že ne každá pobočka banky prodává valuty. Například v České spořitelně jen asi polovina poboček. V ČSOB zájemce o valuty neuspěje v malých pobočkách se třemi zaměstnanci. V GE Money Bank neprodávají valuty tři pobočky – Napajedla, Ostrava Futurum a Hradec Králové Futurum.

V Komerční bance zase mají v naprosté většině poboček eura a dolary a širší rozsah měn je v 86 větších pobočkách.

V některých případech, zvláště na menších pobočkách, je třeba méně obvyklou měnu objednat, někdy stačí i telefonicky.

A o kterou měnu je největší zájem? Podle ČS je v letní sezóně největší poptávka po euru, dále chorvatské kuně, maďarském forintu a polském zlotém.

Valuty částečně nahradí karta

Valutovou hotovost, ať už v bance, nebo pouliční směnárně, ale nakupujte jen v přiměřené míře. Jednak lze v cizině u obchodníků bezpečně platit kartou a v případě potřeby i vybrat hotovost z bankomatu, jednak tolik neproděláte na zpětném odprodeji nevyužitých valut ve směnárně.

Banky potvrzují, že zájem o placení kartou v cizině roste. „Dlouhodobě podíl zahraničních výběrů s kartami roste,“ sdělila například Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny.

GE Money Bank podle tiskové mluvčí Markéty Dvořáčkové rovněž zaznamenává trend, kdy lidé před výměnou valut upřednostňují platbu kartou v cizině.

I tak ovšem z průzkumu banky vyplynulo, že i letos bude šest z deseti dotazovaných přes obavy ze ztráty peněz platit v hotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám