Hlavní obsah

Podílové fondy pokračují v růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podílové fondy letos českým investorům slušně vydělávají. Akciové fondy do konce února vynesly v průměru šest procent, dluhopisové 0,8 procenta a smíšené fondy 2,6 procenta. Vyplývá to z aktuálního Partners indexu podílových fondů. Investice do podílových fondů tak letos navazují na úspěšný loňský rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Index akciových fondů vzrostl za poslední rok už o 20 procent, když jen během února zpevnil o čtyři procenta. Dluhopisové fondy minulý měsíc posílily o 0,4 procenta a smíšené fondy reagovaly na růst akcií i dluhopisů růstem o 1,7 procenta.

Ceny akcií podle ekonoma finanční skupiny Partners Martina Mašáta reagovaly pozitivně především na dobré korporátní výsledky za poslední loňské čtvrtletí, které neovlivnily ani vysoké úroky. Od počátku roku vzrostl index světových akcií o 5,3 procenta, doplnil.

„Ceny korunových dluhopisů byly naopak podpořeny meziroční inflací, která se u nás dostala pod tři procenta, a to ještě v prosinci jsme bojovali s růstem cenové hladiny kolem sedmi procent,“ připomněl Mašát.

Češi mají stále více majetku v podílových fondech

Finance

S poklesem inflace začala postupně snižovat sazby Česká národní banka. „Platí, že při poklesu výnosů roste poptávka po dluhopisech, a tedy i jejich ceny, což pomohlo k dalšímu kladnému zhodnocení konzervativním dluhopisovým fondům,“ podotkl ekonom.

Investoři do akcií se v posledních měsících upnuli především na technologický sektor, kde očekávají velké zisky plynoucí z využití umělé inteligence, sociálních sítí a z automatizace.

„Z analytických kruhů se ale začíná šířit názor, že ceny sedmi hlavních akcií, takzvané Magnificence Seven, jsou přestřelené a že by mohla nastat určitá korekce,“ uvedl Mašát s odkazem na cenné papíry společností Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Nvidia a Tesla.

Dosud akciové trhy i díky sázkám na blížící se měnové uvolnění pokračovaly až na výjimky v růstu a přidaly opět několik procent, z čehož profitovaly i fondy.

Akciové podílové fondy loni porazily inflaci

Finance

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, vzrostl loni o rekordních 187,1 miliardy na 938,6 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám