Hlavní obsah

Počet nově připojištěných na penzi letos výrazně vzrostl

Počet nově uzavřených smluv penzijního připojištění v Česku za tři čtvrtletí roku meziročně vzrostl o 172 000 na 511 tisíc smluv. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí (MF), které ke konci září evidovalo už 4,64 miliónu účastníků.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Zájem lidí o současné penzijní připojištění poměrně ostře kontrastuje s nízkou podporou druhého důchodového pilíře a dalšími reformními opatřeními v oblasti penzí, která začnou platit od ledna.

Počet účastníků penzijního připojištění se proti konci loňského roku zvýšil o 76 000, což představuje nárůst o 1,7 procenta. „Penzijní připojištění si stále udržuje růstový trend; tempo jeho růstu je však výrazně pomalejší než v předchozích letech,“ komentovalo MF vývoj na trhu.

Do celoroční statistiky však podle průběžných zpráv z penzijních fondů ještě výrazně zasáhne poslední čtvrtletí. Mnoho lidí se totiž na poslední chvíli rozhodlo do současného penzijního připojištění vstoupit.

Některé penzijní fondy nyní zaznamenávají až 2000 nově sjednaných smluv denně. Celkem by se od října mohl počet klientů penzijních fondů zvýšit o více než 250 000, vyplývá z některých průzkumů.

Na rozhodnutí zbývá už jen pár dní

Smlouvy do současného systému penzijního připojištění je možné uzavřít jen do 30. listopadu 2012. Poté noví klienti budou vstupovat již do takzvaného dobrovolného penzijního spoření, které bude jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze.

Nové fondy už také nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou rizikovější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

S vyšším počtem smluv penzijního připojištění letos roste také objem státních příspěvků pro účastníky připojištění. Ten stoupl na 4,3 miliardy korun, což je meziročně o 143 miliónů korun více. Roste rovněž celkový objem účastnických příspěvků bez příspěvků zaměstnavatelů, který koncem září meziročně stoupl o více než miliardu na 18,2 miliardy Kč.

Průměrná úložka mírně stoupla 

V třetím čtvrtletí činila průměrná ukládaná částka 449,50 Kč, na konci minulého roku byla 441,65 Kč, informovalo MF. Podle odborníků je toto zvýšení důsledkem plánovaných změn ve vyplácení státního příspěvku. Zatímco nyní jej získá každý, kdo odkládá měsíčně alespoň stokorunu, od ledna 2013 bude připisován jen těm, kteří budou měsíčně spořit minimálně 300 Kč.

Počet penzijních připojištění, u kterých ministerstvo eviduje příspěvky zaměstnavatele, vzrostl proti konci loňského roku nepatrně o 0,5 procenta na 1,3 milionu. Na příspěvek placený zaměstnavatelem se státní příspěvek neposkytuje.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich na trhu zbylo devět. Všechny se zúčastní důchodové reformy, některé však jen přeměny současného penzijního připojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám